Grindeanu: Redeschiderea liniei de cale ferată din Portul Galaţi va permite transportul eficient al cerealelor din Ucraina

cale-ferata-sorin-grindeanu

Lucrările la linia de cale ferată cu ecartament larg din Portul Galaţi urmează să fie finalizate în luna august a acestui iar redeschiderea acestei linii va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Lucrările, care sunt realizate în regie proprie de Regionala de Căi Ferate Galaţi, au început în luna iunie şi urmează să fie finalizate în luna august, anul acesta (2022). Redeschiderea acestei linii de cale ferată va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina (via Republica Moldova) în Portul Galaţi”, a scris miercuri, pe Facebook, şeful de la Transporturi.

Pentru a redeveni funcțională lucrările la această șină de cale ferată presupun:

-înlocuirea a 1100 traverse din lemn speciale de 2,80 m și a 250 de traverse din lemn speciale de pe zona aparatelor de cale

– înlocuirea materialului mărunt de prindere

– completarea prismei de piatră spartă

– executarea burajelor tehnologice

O parte din aceste operațiuni sunt executate manual de lucrătorii Regionalei CFR Galați, deoarece pentru acest tip de șină cu ecartament sovietic nu există în România utilaje grele de cale.

Până în acest moment au fost înlocuite 698 de traverse speciale din lemn (2,80 m) dintre care 245 de traverse pe aparatele de cale.

Au mai fost înlocuite aproape 4 mii de tone de material mărunt de prindere și a fost completată prisma cu 120 de tone de piatră spartă.

Burajul traverselor cu utilaje de mică mecanizare a fost realizat pe 1280 metri liniari de cale.