Grijă mare la depozitarea alimentelor pe timp de vară

alimente la frigider

Medicii trag un semnal de alarmă asupra modului în care depozitam alimentele în perioadele caniculare. Atunci când depozitam mâncarea trebuie să luam în considerare mai mulți factori. Manipularea corectă a acesteia pentru a evita intoxicațiile alimentare, tipurile de containere folosite la stocare și rezistența alimentelor în frigidere sau congelatoare.

Orice aliment consumat vara trebuie depozitat corespunzător. Fie că vorbim de carne, legume, fructe, ciorbe, preparate sau în condiții proaspete, acestea trebuie depozitate la frigider sau congelator. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, consumatorii pot suferi afecțiuni digestive grave, care se încheie, de regulă, cu o internare în spital.

„Evident, vara, în condițiile temperaturilor crescute, alimentele trebuie ținute în condiții de răcoare și bună aerisire. Bineînțeles sunt alimente care trebuie ținute la frigider și unele chiar la congelator. În condițiile în care nu sunt respectate aceste norme, apar situații de urgență, pacienți care ajung la spital cu gastroenterocolită, cu toxiinfecție alimentară sau uneori chiar cu afecțiuni hepatice sau generalizate, extrem de grave”, a spus Diana Cimpoeșu, Coordonator SMURD Iași.

Toxiinfectiile alimentare pot cauza vărsături, diaree și crampe abdominale, simptome periculoase în special pentru copii, vârstnici și persoane cu imunitate scăzută.

Evident, atunci când faci o toxiinfectie alimentară sau o gastroenterită, un pacient tânăr, sănătos anterior, fără boli preexistente este mult mai simplu de tratat…., a mai spus Diana Cimpoeșu, Coordonator SMURD Iași.

Bacteriile din hrana se înmulțesc la o rată crescută atunci când sunt expuse la temperaturi cuprinse între 5 și 60 de grade Celsius. Odată ce alimentele întra în contact cu căldura și umiditatea, ele se pot altera mai repede decât în alte perioade ale anului. De asemenea, prepararea și consumul mâncării în spatii deschise, unde nu există un acces deplin la apă și refrigerare, cresc riscul contaminării alimentelor.