Grevă spontană la depoul CFR Iași

cfr

Sindicatele CFR au declansat proteste spontane în aceasta dimineata, nemultumite ca s-a amanat intrarea in vigoare a statutului personalului feroviar.

Primii care au oprit lucrul au fost reparatorii de locomotive și potrivit liderului de sindicat de la secția Iași a Societății de reparații locomotive din România, Iustin Borș, s-au alăturat la protest si alte sindicate.

Iustin Borș, lider sindicat SCRL Brașov, secția Iași:Cei care ne conduc din minister, tot caută să amâne acest statut, dar este total greșit pentru că statutul personalului feroviar, reglementează situații de salarizare. Sunt acei coeficienți de salarizare care fac diferențierea între un agajat și altul în funcție de responsabilități. De ceea ce face concret în sectorul respectiv. Un muncitor necalificat și un inginer, la ora actuală ca și salarizare sunt relativ cam pe aceeași treaptă, cu o mică diferențiere. Ceea ce este grav, din mai multe puncte de vedere și ca să spun așa ca exemplu, neaplicând statutul personalului feroviar, nimen nu dorește să se angajeze la calea ferată”.

Protestatarii așteaptă un comunicat de la ministrul Transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România. Oamenii sunt nemulțumiți că le sunt înghețate salariile și că nu mai au bani pentru cheltuielile de zi cu zi.

Până nu va intra la negocieri domnii din minister, pentru a pune în aplicare, cu toate că el a fost amânat un an de zile, datorită nu știu căror fapte, înțelegeri, și acum vor să îl anuleze din nou, să nu-l pună în aplicare. Atâta tot vă pot spune. Toată lumea, nu numai noi reparațiile, toată lumea este în grevă, toată calea ferată este”. a declarat un protestatar.

La urcarea în tren, călătorii au aflat de grevă și au fost nevoiți să aștepe zeci de minute, până cand s-au pus garniturile in miscare.

Tocmai i-am înjurat mai devreme. Protest spontan și atât. Dacă pleacă sau când pleacă, nu anunță, doar că sunt întârzieri și atât. Din păcate, așteptăm ce să facem. Întotdeauna vin mai devreme, că poate apare trenul mai devreme. Nu de mult, de un sfert de oră cam așa și urmează să mă urc. Să sperăm că nu mai așteptăm mult”, a declarat alt protestatar.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor au răspuns printr-un comunicat: „Astăzi, 20 decembrie 2021, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, la solicitarea ministrului Sorin Grindeanu a avut loc întâlnirea cu reprezentanții federațiilor sindicale din calea ferată. Discuțiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar dar și pe situația creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată. Părțile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca și soluție creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022, în condițiile aprobării cadrului legal și financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat și bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar. Totodată părțile s-au angajat să identifice constant soluții pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice cu privire la situația căii ferate”.