Grevă generală la Serviciul de Probațiune Iași

foto_document

Angajatii Serviciului de Probaţiune Iaşi vor intra îngrevă generală. Consilierii acestei institutii sunt nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au solutionat problemele legate de drepturile salariale, începând cu ianaurie 2018.

Consilierii cer condiţii decente de lucru, exemplificând că, la Iaşi, instituţia funcţionează fără pază de patru ani, iar de trei luni nu are servicii poştale, motiv pentru care nu pot informa persoanele condamnate de obligaţiile stabilite de instanţe. „La nivel declarativ, responsabilii din Direcţia Naţională de Probaţiune şi MJ au recunoscut toate problemele semnalate de consilierii de probaţiune, dar până în prezent nu au luat măsuri pentru soluţionarea acestora. Numeroasele încercări ale angajaţilor de a obţine rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eşuat şi au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă.

În conformitate cu art. 59 din Legea 123/2006 privind statutul personalului de probaţiune, consilierii din cadrul SP Iaşi, în timpul grevei vor asigura serviciile esenţiale, nu mai puţin de o treime din activitatea normală, asigurându-se participarea serviciului la şedinţele de judecată la care a fost citat, întocmirea la termen a referatelor de evaluare pentru inculpaţi, precum şi rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare“, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului de Probaţiune Iaşi.