protest_franta1

În Franţa, transportul în comun şi majoritatea serviciilor publice vor fi puternic perturbate de o grevă generală, dublată de manifestaţii la nivel naţional împotriva reformei pensiilor propuse de guvern.

Cei care vor călători astăzi în Franţa trebuie să ştie că nu le va fi uşor să ajungă de la aeroporturi în oraşe şi nici să circule în interiorul localităţilor.

Sindicatele anunţă o mobilizare excepţională la grevă a salariaţilor din numeroase domenii de activitate, atât din sectorul public, cât şi din cel privat, şi promit să scoată în stradă milioane de oameni. Cele opt mari confederaţii reunite atrag atenţia că aceasta este doar prima zi de protest şi că mişcarea socială ar putea fi prelungită până când guvernul va retrage legea pensiilor.

Liderii afirmă că sunt dispuşi să negocieze îmbunătăţirea actualului sistem de pensii, dar resping categoric creşterea cu doi ani a vârstei de pensionare şi cu un an a perioadei de vechime şi de contribuţie la fondul de pensii pentru a primi o pensie completă. Poziţia lor este sprijinită şi de opinia publică. Potrivit unui sondaj de opinie, 66% dintre francezi se opun reformei pensiilor şi susţin mişcarea sindicală.
Cel mai afectat sector este astăzi transportul în comun.

Trenurile normale nu vor circula aproape deloc, iar cele de mare viteză vor fi foarte rare. La Paris, transportul local va fi ca şi inexistent, inclusiv cel care leagă capitala de localităţile limitrofe şi de aeroporturile internaţionale, situaţie cu care se vor confrunta şi alte oraşe mari. Şi traficul aerian va fi perturbat, în special cursele interne, de greva unor angajaţi de la sol. Pentru supravegherea manifestaţiilor de stradă, Ministerul de Interne a mobilizat un dispozitiv de 10.000 de poliţişti şi jandarmi, gata să intervină în cazul în care protestul ar risca să degenereze în violenţe.