Greenpeace acuza IKEA ca vinde mobila fabricata din lemn ce provine din padurile naturale ale Romaniei. Compania suedeza a anuntat ca analizeaza informatiile

O investigatie Greenpeace scoate la iveala faptul ca producătorii de mobilă care fabrică pentru IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform raportului.

Sapte producători ai produselor populare IKEA, precum umerașele BUMERANG, scaunele INGOLF, patul pentru bebeluși și cadrul de pat pentru copii SNIGLAR sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea  Britanie, Polonia, România și  Suedia.

Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE, declară:
Producerea de mobilă este în teorie unul dintre cele mai sustenabile moduri de folosință a lemnului, atât timp cât excludem industria de fast furniture care promovează consumul rapid de mobilier ieftin și perisabil sau producerea mobilei din lemn tăiat ilegal sau din lemn provenit din păduri cu valoare înaltă de conservare a biodiversității. Ikea trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România.

Greenpeace considera că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricțiile, ceea ce a dus la faptul că doar 2,4 % (1 700 km²) din pădurile Carpaților români sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere. În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7 % din pădurile românești au o vechime de peste 120 de ani. În conformitate cu strategia UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate.

Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Acești parteneri Ikea produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele Ikea. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității Ikea, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor„ declară Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

Intr-un raspuns IKEA, compania suedeza a mentionat că analizează aceste informații cu seriozitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *