Grecia și-a asigurat pentru câteva ore necesarul de energie electrică doar din surse regenerabile

panouri

Generarea de energie din surse regenerabile a acoperit în totalitate cererea de energie electrică a Greciei timp de câteva ore săptămâna trecută, pentru prima dată în istoria sistemului de electricitate al țării, a declarat operatorul independent de transport al energiei electrice IPTO, potrivit Reuters.

IPTO a precizat luni că sursele regenerabile au reprezentat 100% din generarea de energie electrică pentru cel puțin cinci ore vinerea trecută, atingând un nivel record de 3.106 megawați oră la ora 08.00 GMT.

La fel ca alte țări europene, Grecia și-a redus dependența de gazele rusești, după războiul din Ucraina, prin creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL). De asemenea, a stimulat exploatarea cărbunelui, amânând planul său de decarbonizare.

Ponderea energiei regenerabile, provenită din energia solară, eoliană și hidroelectrică a fost de 46% din mixul energetic al țării în cele opt luni ale acestui an, față de 42% în aceeași perioadă din 2021, potrivit institutului de cercetare The Green Tank, cu sediul în Grecia.

„Record de optimism pentru tranziția țării către energia curată, renunțarea la combustibilii fosili și asigurarea suficienței noastre energetice”, a scris Green Tank pe Twitter.

Grecia își propune să atragă aproximativ 30 de miliarde de euro, sub formă de fonduri europene și investiții private, pentru a-și moderniza rețeaua de electricitate și pentru a-și dubla capacitatea de energie verde, pentru a reprezenta cel puțin 70% din mixul său energetic până în 2030.

Grecia intenționează să aibă o capacitate instalată de energie regenerabilă de 25 gigawați, de la aproximativ 10 gigawați în prezent, dar analiștii spun că Atena ar putea atinge acest obiectiv mai devreme.

IPTO a investit în extinderea rețelei electrice a țării pentru a crește capacitatea de alimentare și pentru a facilita dezvoltarea energiei solare, eoliene și hidroelectrice.