Gravida în România, umilită și stoarsă de bani

gravida

6 din 10 femei care ajung într-o maternitate de stat recunosc că au dat „mici atenţii” atunci când au fost internate pentru a da naştere. Un număr similar de proaspete mămici se declară nemulţumite de infirmiere şi de asistente, pe care le acuză de lipsă de comunicare, de indiferenţă şi de comportament inadecvat cu bebeluşii.

Sunt rezultatele unui studiu realizat de Asociaţia din Grijă pentru Client pe un eşantion de aproape 200 de femei din mediul rural şi urban, care au născut în maternităţi publice şi private în ultimele 18 luni.

Comunicarea, esentiala in actul medical

„Am decis să facem acest studiu după o serie de interacţiuni cu unităţi medicale de profil. Concluziile arată că e necesară o schimbare de atitudine ce nu se va produce de la sine. Este esenţial ca fiecare unitate medicală, publică ori privată, să investească în perfecţionarea continuă a personalului medical, şi nu doar profesional. Comunicarea este o necesitate într-un act medical de calitate, iar programele de training şi serviciile de monitorizare tip mystery shopping îşi dovedesc utilitatea pornind de la principiul cum ai putea să îmbunătăţeşti ceva ce nu este evaluat şi măsurat?”, afirmă Cosmina Voichița Meseșan, președintele Asociației din Grijă pentru Client.

65 de procente dintre naşteri au fost prin operaţie cezariană, dar nu întotdeauna cu un argument medical. 3% dintre femeile participante la studiu spun că medicul lor ginecolog a insistat ca naşterea să fie una prin cezariană, fără o explicaţie medicală.