„Granzii“ bucureșteni vor să controleze parcările din Iași. Au mirosit oportunitatea

foto_parcare
O aparent banală licitaţie a Primăriei, în valoare de sub jumătate de milion de lei, a trezit în mod surprinzător interesul unor mari firme bucureştene, controlate de influenţi oameni de afaceri. Este vorba de licitaţia pentru parcometre, pe care Primăria le va instala la accesul în principalele parcări. Ce a trezit însă atâta interes? Miza pare a fi una indirectă: un „cap de pod“ al firmelor interesate către gestionarea viitoare a activităţii de parcare în cel mai mare oraş din afara Capitalei, activitate pe care Primăria are în intenţie să o reorganizeze total. Iaşul este singurul oraş mare din ţară în care această activitate nu aduce venituri consistente la buget. Cele două firme participante au legături în lumea fotbalului de primă ligă. Printre numele cu conexiuni în firme apar cel al milionarului discret Mircea Bosînceanu, dar şi cel al lui Nicolae Badea, fostul patron al clubului Dinamo.

Licitaţia pentru parcometre organizată de Primăria Iaşi a provocat interesul unor ofertanţi-surpriză. La procedura pentru furnizarea apa­ratelor participă două firme din Bucureşti. Unul dintre participanţi are afaceri atât în sectorul armelor şi muniţiilor, cât şi legături cu unul dintre cele mai mari şantiere de construcţii, reparaţii şi conversii nave din Europa. Pe de altă parte, patronul celeilalte firme înscrise în licitaţie a fost administrator al unei companii în al cărui istoric „Ziarul de Iaşi“ l-a identificat pe fostul patron al clubului Dinamo, Nicolae Badea. Întâmplător sau nu, prima firmă are le­gături cu un fost patron al clubului Farul Constanţa. Participarea celor două societăţi la licitaţia de la Iaşi este oarecum surprinzătoare având în vedere că, în cele din urmă, vorbim despre un contract care are o valoare de numai 411.764 lei.

Contractul vi­zează furnizarea şi montarea a 10 par­cometre pe raza oraşului. În schimb, câştigarea unei astfel de licitaţii poate deveni un „cap de pod“ pentru adjudecător atât timp cât Iaşul este mult în urma celorlalte oraşe din ţară în ceea ce priveşte gestionarea eficientă a parcărilor, iar, în următorii ani, probabil vor apărea şi alte proceduri de achiziţie.

În urmă cu aproape doi ani, primarul Mihai Chirica anunţa că in­tenţia municipalităţii este să monteze circa 100 de parcometre în oraş. Planul edilului-şef era ca aceste parcometre să fie livrate în anii 2017 şi 2018, dar, evident, această promi­siune nu a fost onorată. Primăria se chinuieşte din 2014 să încropească un plan pentru managementul parcă­rilor, dar problemele din jurul lici­taţiilor au dus la tergiversarea implementării unor soluţii concrete.

„Participanţii la procedura de licitaţie privind achiziţia de parcometre sunt Histria International SRL şi SLX Super Lux Tehnologies SRL, ambele din Bucureşti. În prezent, ofertele firmelor sunt în faza de evaluare“, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Bu­­raga.

Legături cu Şantierul Naval Constanţa

La procedura lansată de Primărie participă unul dintre cei mai discreţi milionari români: Mircea Bosîn­cianu. El conduce compania Histria Internaţional SRL, din Bucureşti, firmă ce este cunoscută în special ca distribuitor de uşi, dar, în trecut, a livrat automate de parcare şi în alte oraşe, un exemplu în acest sens fiind Sibiul. Histria a încheiat mai multe contracte cu Primăria din Sibiu în perioada 2014 – 2017, fiind livrate peste 60 de automate. În acţionariatul firmei apare şi Dumitriţa Bosân­ceanu, persoană ce este administrator şi la Şantierul Naval Constanţa, companie controlată de magnatul Gheorghe Bosânceanu, despre care presa centrală a scris că este fratele mai mare al lui Mircea.

Sub brandul „Histria“ există mai multe firme controlate de familia Bosânceanu. În februarie 2017, Histria International SRL a introdus un nou domeniu între activităţile firmei: transfer arme şi muniţii, şi aşa a luat fiinţă departamentul „Histria Defense“, în con­diţiile în care compania mai are şi o divizie medicală. Anul trecut, Histria International a avut o cifră de afaceri de peste 19,5 milioane lei şi un profit net de 1,9 milioane lei.

Mircea Bosîncianu este prezentat de presa centrală drept un om de afaceri „discret“, cu foarte puţine apariţii în mass-media. De remarcat că fratele lui, Gheorghe, a fost patronul clubului de fotbal Farul Constanţa.

Concurentul Histriei: fost partener al lui Nicolae Badea

Pentru contractul de la Iaşi, Histria Internaţional SRL are concurent tot o firmă din Bucureşti, cu conexiuni importante în mediul de afaceri: SLX Super Lux Tehnologies SRL. Societatea este patronată de Marin Cojocea, dar informaţii despre acesta pe internet sunt de negăsit. În schimb, verificările făcute de „Ziarul de Iaşi“ au arătat că, în trecut, omul de afaceri a fost administrator al firmei Rokura Technologies SRL, companie ce avea ca asociat majoritar Rokura SRL (ambele firme sunt acum în faliment). Acest fapt este important pentru că, printre asociaţii Rokura SRL, s-a numărat compania de comunicaţii Radcom SRL, iar cel care controlează această firmă este Nicolae Badea (fost investitor la Dinamo). Demn de menţionat este că, la un moment dat, acum circa 10 ani, în acţionariatul firmei ce participă la licitaţia de la Iaşi a fost şi Rokura SRL. Nu este de neglijat nici faptul că Rokura SRL a fost acţionar (până în 2013) al Eolica Dobrogea (Schweiz) AG, companie ce este implicată, prin societăţi susbsidiare, în dezvoltarea de proiecte de amploare în industria eoliană. Revenind la firma care participă la licitaţia de la Iaşi (SLX Super Lux), această companie îl are acum ca asociat unic pe Marin Cojocea şi a fost înfiinţată în anul 2001. Cu un singur angajat în 2017, companie a avut un profit net de aproape 100.000 lei şi o cifră de afaceri de 1,43 milioane lei.

Sursa: Ziarul de Iași