Google, Facebook şi Twitter vor fi obligate să combată conturile false și deepfake-urile

photo rețele sociale

Google, Facebook, Twitter şi alte companii tehnologice vor fi obligate să ia măsuri pentru a contracara deepfake-urile şi conturile false de pe platformele lor sau vor risca amenzi mari, conform unui cod de practică al Uniunii Europene actualizat.

Codul de practică actualizat ar urma să fie publicat joi de către Comisia Europeană. Acesta prezintă exemple de comportament manipulator, cum ar fi deepfakes şi conturi false, pe care semnatarii vor trebui să le abordeze.

”Semnatarii relevanţi vor adopta, consolida şi implementa politici clare cu privire la comportamentele şi practicile manipulative nepermise asupra serviciilor lor, pe baza celor mai recente dovezi privind comportamentele şi tacticile, tehnicile şi procedurile (TTP) folosite de actori rău intenţionaţi” se arată în documentul consutat de Reuters.

Deepfake-urile sunt medii sintetice în care o persoană dintr-o imagine sau un videoclip existent este înlocuită cu asemănarea cuiva. Acestea sunt, în special, utilizate în mediul politic.

Codul va fi, de asemenea, legat de noile reguli stricte ale UE, cunoscute sub numele de Digital Services Act (DSA), agreat de Uniunea Europeană din 27 de ţări la începutul acestui an, care are o secţiune privind combaterea dezinformării.

Companiile care nu îşi îndeplinesc obligaţiile conform codului vor fi sancționate cu amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală, pe baza regulilor DSA.

Vicepreşedintele Comisiei, Vera Jourova, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a stat la baza unora dintre modificările aduse codului.