Gimnastica în apă, eficientă pentru pacienții cu afecțiuni  

Hidrokinetoterapia sau gimnastica in apa este o alternativa placuta de a face miscare pentru pacientii cu afectiuni ale oaselor sau ale muschilor. Spitalul de Recuperare din Iasi are un bazin unde persoanele care doresc fac exercitii sub coordonarea unui kinetoterapeut. Deocamdata, hidrokinetoterapia este accesibila doar pacientilor internati si vine in complementarea unei scheme de tratament stabilite de catre medic.

Gimnastica în apă ajută la stimularea psihică, creșterea mobilității articulațiilor sau a rezistenței musculare, dar și la îmbunătățirea rezistenței cardiovasculare. In Iasi doar Spitalul de Recuperare are un bazin unde pacientii pot face miscare in apa.

Georgeta Zugravu, Sef Sectie Recuperare Medicina Fizica si Balneologie, Spitalul de Recuperare

„In Spitalul de Recuperare Iasi, ei beneficiaza de 6-7 sedinte de terapie. O sedinta dureaza 20-30 de minute sub indrumarea stricta a unui cadru medical, kinetoterapeut”.

Fiecare sedinta este diferita si sunt exercitii pentru fiecare grupa de muschi.

Larisa Baltariu, Kinetoterapeut:

„-Pacientii sunt foarte receptivi, exercitiile dau rezultate foarte bune, sunt foarte incantati de procedura, mai ales pacientii care au dureri, care au o mobilitate redusa dupa cateva sedinte de hidrokinetoterapie vad rezultate si sunt foarte incantati. Noi lucram la grup, 6-7 persoane.

-Sunt persoane cu aceleasi afectiuni?

– Facem un program complex, sa includem toate articulatiile sa putem ajuta pe toata lumea”.

Hidrokinetoterapia ii ajuta pe pacientii cu foarte multe afectiuni sa isi recapete mobilitatea. Indiferent ca este vorba despre o persoana in varsta sau tineri care au suferit accidente sportive, terapia este o metoda sigura si placuta de a face miscare.

Georgeta Zugravu, Sef Sectie Recuperare Medicina Fizica si Balneologie, Spitalul de Recuperare

„Este utila mai multor categorii de pacienti. De la copii, adolescenti pana la pacienti varstnici si s-a dovedit ca este utila in cresterea rezistentei musculare, imbunatirea rezistentei cardiovasculare. Terapia de miscare in apa reducand stresul si presiunea la nivel articular si scade durerea la nivel articular. Ne adresam traumastismelor apartului locomotor in cazul pacientilor cu diferite afectiuni ortopedice, cu redori articulare, postchirurgie sau proteze de sold, pacienti cu afectiuni neurologice de tip pareze periferice sau boala Parkinson in stadii incipiente. Pot beneficia de aceasta procedura terapeutica persoanele tinere, active, care au dureri dupa traumatisme sportive sau pentru imbunatirea mobilitatii articulare si a rezistentei musculare”.

Chiar daca aceste sedinte par simple, gimnastica in apa se poate face doar cu o consultatie in prealabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *