Germania va furniza Ucrainei un sistem antiaerian IRIS-T

sistem de apărare IRIS-T

Germania va livra Ucrainei în următoarele zile primul din cele patru sisteme avansate antiaeriene IRIS-T pentru a ajuta la respingerea atacurilor cu drone, a declarat sâmbătă ministrul apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite neanunțate la Odessa, potrivit Reuters.

„În câteva zile, vom livra sistemul foarte modern de apărare aeriană IRIS-T”, a declarat ea pentru televiziunea ARD. „Este foarte important în special pentru apărarea împotriva dronelor”.

În ultimele săptămâni, Ucraina a fost martoră la mai multe atacuri din partea dronelor kamikaze de fabricație iraniană, ceea ce a provocat pierderi de vieți și pagube grave infrastructurii.

Berlinul a luat în considerare încă din luna mai trimiterea sistemului de apărare sol-aer IRIS-T, care costă 150 de milioane de euro bucata.

Forțele armate germane nu dețin în prezent acest sistem, considerat unul dintre cele mai avansate din lume.

Anterior, la întâlnirea cu omologul său moldovean, Anatolie Nosatii, la Chișinău, ea a îndemnat țările occidentale să nu fie descurajate de amenințările Rusiei de a oferi arme Ucrainei, Moscova spunând că ar putea folosi arme nucleare.

„Trebuie să fim foarte atenți”, a spus ea. „Dar nu trebuie să ne lăsăm paralizați”.

Germania primește multe cereri pentru a-și intensifica sprijinul pentru Ucraina, inclusiv prin trimiterea de arme ofensive, cum ar fi tancurile moderne de care Kievul spune că are nevoie pentru a se lupta cu forțele ruse.

Berlinul a rezistat până acum acestor apeluri, argumentând că astfel de mișcări ar duce la escaladarea situației și subliniind că nicio altă țară nu a trimis până acum tancuri mai moderne decât vechile stocuri sovietice trimise de fostele state ale Pactului de la Varșovia.