Germania se apropie de raționalizarea gazelor. Ministrul Economiei: „De acum înainte, gazul va fi un bun rar!”

criza gaze

Germania s-a apropiat cu un pas de raționalizarea gazelor, după ce ministerul economic al țării a avertizat joi despre un risc ridicat de lipsă de aprovizionare pe termen lung.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a anunțat a doua dintre cele trei faze ale planului de urgență energetică, care le permite firmelor de utilități să transmită clienților prețuri mari la gaze și, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii.

Ministerul a spus că motivul avertismentului a fost o reducere a livrărilor de gaze rusești începând cu 14 iunie, pe fondul prețurilor ridicate pe piața gazelor. 

În cazul în care livrările de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1 continuă să rămână la nivelul scăzut de 40%, a spus ministerul într-un comunicat, „o țintă de stocare de 90% până în decembrie nu poate fi atinsă fără măsuri suplimentare”.

Habeck a spus că „sperăm că nu va fi niciodată” nevoie de rație de gaz, dar a adăugat: „Desigur, nu pot exclude acest lucru. Planul era de a face economii, de a extinde infrastructura și de a trece la surse alternative de energie în lunile fierbinți de vară pentru a evita un scenariu de raționalizare în timpul iernii.

„Chiar dacă nu se simte încă, suntem într-o criză a gazelor”, a adăugat el. „De acum înainte, gazul va fi un bun rar.”

Politicianul Partidului Verzilor a spus că actuala criză este și rezultatul faptului că guvernele germane precedente și-au permis să devină prea dependente de gazul rusesc, nu și-au diversificat suficient sursele de energie.

Pe 14 iunie, Gazprom a anunțat că va reduce livrările prin conducta Nord Stream 1 cu 40%, invocând întârziere ale livrarii unor piese tehnice de către compania germană Siemens. Habeck a spus joi că motivele tehnice invocate au fost „doar un pretext”.

Ministrul economiei i-a adunat marți pe liderii industriei germane si le-a transmis planurile sale de urgență, avertizându-i că marile companii s-ar putea confrunta nu doar cu zile, ci și luni de penurie de gaz în iarna viitoare.