Germania pune presiune asupra Serbiei si ii cere sa aleaga: Rusia sau UE!

Autoritățile germane îi cer președintelui sârb Aleksandar Vučić să facă alegerea finală între perspectiva aderării țării la Uniunea Europeană și sprijinul pentru parteneriate cu Rusia, anunta Die Welt.

„Nevoia unei decizii devine din ce în ce mai acută din cauza evenimentelor geopolitice”, citează publicația o sursa din cabinetul german.

Autoritățile germane sunt „surprinse și dezamăgite” de faptul că Belgradul continuă cooperarea economică cu Moscova, întrucât o astfel de politică nu corespunde cu ceea ce se așteaptă de la o țară care intenționează să adere la Uniunea Europeană. Berlinul se așteaptă ca Serbia să se alăture politicii de sancțiuni anti-ruse, a spus sursa.

Publicația notează că Germania este pregătită să sprijine Serbia în cazul în care Vučić decide să continue pe calea integrării europene și se așteaptă la „consecințe relevante” dacă republica alege sprijinul Federației Ruse.

Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a remarcat progresele Serbiei in reformele pentru aderare dar a subliniat tarile UE urmeaza caile comune atunci cand iau decizii geopolitice.