Germania analizează devansarea plafonării prețului gazelor naturale pentru consumatori și firmele mici

gaze-naturale-sistate-lugoj-aragaz

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a declarat duminică că nu este încă clar dacă poate fi devansată o plafonare a prețului la gaze pentru consumatori și întreprinderile mici, planificată începând cu luna martie, subliniind dificultățile tehnice și juridice în accelerarea acestei măsuri, potrivit Reuters.

Unii miniștri de stat au cerut ca plafonarea prețurilor să intre în vigoare în ianuarie, așa cum va fi cazul pentru marile firme industriale, pentru a sprijini întreprinderile mai mici și gospodăriile pe perioada iernii.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat sâmbătă, în cadrul unei întâlniri cu camera de comerț din Munchen, că guvernul trebuie să se asigure mai întâi că furnizorii de energie vor fi capabili să devanseze măsura înainte de a face orice promisiune.

„Nu știm deocamdată dacă este posibil din punct de vedere tehnic”, a declarat Lindner, în cadrul emisiunii „Bericht Aus Berlin” a postului de televiziune ARD. „Sunt chestiuni tehnice și juridice pe care trebuie să le analizăm… lucrăm cât mai repede posibil”.

Conform planurilor actuale, guvernul va face o plată unică pentru a acoperi factura de gaz din decembrie pentru gospodării și întreprinderi mici și mijlocii în acest an, urmând ca din martie să fie pus în aplicare un mecanism permanent de limitare a prețurilor.

Între timp, marile firme industriale care consumă mai mult de 1,5 milioane de kilowați oră pe an vor beneficia de o plafonare a prețurilor pentru 70% din consumul lor anual de gaz începând din ianuarie, restul de 30% urmând să fie supus prețurilor pieței.

Întrebat dacă guvernul va suspenda plafonarea constituțională în 2023, așa cum a făcut-o pentru 2022, Lindner a spus: „Bineînțeles că vom avea datorii mari anul viitor. Dar trebuie să transmitem un semnal piețelor de capital. Germania va rămâne stabilă pe termen lung și gestionează bine banii publici, astfel încât ratele dobânzilor să nu crească și mai mult, sau chiar mai rău.”