Germania acuză Rusia de „jocuri de putere” dupa ce furnizarea gazelor a scazut la jumătate

criza gaze

Germania a acuzat Moscova că s-a implicat într-un „joc de putere” în privința exporturilor de energie, în timp ce Gazprom, administrată de stat rus, a redus în continuare livrările de gaz în Europa.

După cum a anunțat cu două zile mai devreme, gigantul energetic a redus miercuri debitul de gaz prin Nord Stream 1 la 33 de milioane de metri cubi pe zi – aproximativ 20% din capacitatea totală a conductei și jumătate din cantitatea pe care o livrează de la reluarea serviciului săptămâna trecută, după 10 zile a lucrărilor de întreținere.

Conform datelor rețelei de la stația de transfer al gazelor din Lubmin, nord-estul Germaniei, doar aproximativ 17 milioane de kilowați-oră de gaz au sosit între orele 8 și 9, în comparație cu peste 27 de milioane de kWh între 6 și 7.

Între timp, compania energetica italiana Eni a declarat că i s-a spus de către Gazprom că va primi doar „aproximativ 27 de milioane de metri cubi” de gaz natural miercuri, în scădere de la aproximativ 34 de milioane de metri cubi în ultimele zile.

Firma rusă de gaze a declarat că fluxul de gaz a scăzut, deoarece una dintre ultimele două turbine în funcțiune a trebuit să fie oprită din cauza „starii tehnice a motorului” – un argument pe care guvernul german în termeni fermi l-a respins ca un pretext inventat.

„Turbina este acolo, a fost întreținută”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Christiane Hoffmann, la Berlin, făcând referire la o turbină pe care Rusia a citat-o ​​anterior drept motiv pentru reducerea livrărilor.

„În acest moment, contractele de furnizare nu sunt onorate”, a adăugat ea. „Ceea ce vedem este într-adevăr joc de putere și nu ne vom lăsa impresionați de asta.”

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a pus pe seama sancțiunilor europene lipsa de aprovizionare.

„Capacitățile tehnice de pompare sunt scăzute. De ce? Pentru că procesul de întreținere a dispozitivelor tehnice este îngreunat extrem de mult de sancțiunile adoptate de Europa”, a spus Dmitri Peskov.

„Gazprom a fost și rămâne un garant de încredere al obligațiilor sale… dar nu poate garanta pomparea gazului dacă dispozitivele importate nu pot fi întreținute din cauza sancțiunilor europene.”

Germania trebuie să consume mai puțin gaz”, a spus Klaus Müller, șeful agenției federale de rețea a țării. El a spus că este nerealist să ne așteptăm ca Nord Stream 1 să reia livrarea la 40% din capacitate.

Müller a spus că Germania a început deja să facă economii semnificative, în parte din cauza temperaturilor calde din primăvară și vară. Gospodăriile private și industria au consumat „cu cinci, șase, șapte la sută mai puțin gaz” decât de obicei.

Cu toate acestea, Müller a avertizat că vor urma luni dificile. „În toamnă, situația se va schimba, consumul de gaz va crește”, a spus el, subliniind dependența puternică a țării de gaz pentru încălzire.