Gazprom își va opri livrările de gaz către Europa pe conducta Nord Stream 1 timp de trei zile

gazprom

Gazprom a anunțat vineri că își va opri livrările de gaz către Europa pe conducta Nord Stream 1 timp de trei zile, din 31 august până pe 2 septembrie, despre care spune că se datorează lucrărilor de întreținere de rutină.

Potrivit anunțului, în această perioadă se va efectua întreținerea singurului compresor care încă funcționează împreună cu Siemens Energy. 

Dacă nu se constată nicio defecțiune tehnică, livrarea de gaz s-ar putea relua după trei zile cu o capacitate zilnică de treizeci și trei de milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din capacitatea maximă.

Conducta Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia în Europa, funcționează la doar douăzeci la sută din capacitatea sa maximă din 27 iulie din cauza opririi a două turbine cu gaz. Unul dintre motoare, fabricat de Siemens Energy în Canada, a fost trimis la Montreal pentru reparații.

Din cauza sancțiunilor introduse de Canada împotriva Moscovei în urma agresiunii din Ucraina, producătorul a refuzat inițial să returneze echipamentele reparate în Germania, dar după solicitările repetate de la Berlin, a decis să-l returneze. 

Cu toate acestea, Rusia nu a primit încă echipamentul, invocând lipsa documentației necesare.