Gazprom ameninta Republica Moldova cu oprirea livrarilor de gaze dupa 20 octombrie

gazprom

Gazprom a anuntat intr-un comunicat de presa ca are dreptul de a rezilia complet livrările de gaze către Moldova în cazul încălcării angajamentelor de plată până pe 20 octombrie și de a rezilia contractul din cauza încălcării grave a termenului de încheiere a unui acord de stingere a datoriei moștenite a Moldovagaz.

„Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a opri complet livrările în caz de încălcare a obligației de plată a gazelor până la data de 20 octombrie 2022 și dreptul de a anula contractul în orice moment din cauza încălcării grave a termenului de încheiere a contractului pentru stingerea datoriei moștenite a Moldovagaz. În continuare, orice solicitare a părții moldovenești care anticipează modificări în termenii contractului va fi oficializată doar ca acte adiționale corespunzătoare la contract”, a spus Gazprom.

Rusii sustin ca Moldovagaz a încălcat în mod repetat termenii contractului în ceea ce privește termenele scadente ale plăților de gaze în 2022 și a abordat de multe ori Gazprom pentru atenuarea angajamentelor contractuale în ceea ce privește volumul livrărilor. 

Gazprom sustine ca are posibilitatea de a furniza Moldovei în octombrie doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi.