Gazprom acuza Ucraina ca deturneaza gazele catre Moldova

gazprom

Gigantul energetic rus Gazprom a anuntat astazi că Ucraina deturnează livrările de gaze naturale care tranzitează Moldova și a amenințat că, drept răspuns, va reduce livrările prin intermediul unei conducte cheie către Europa.

„Volumul de gaz furnizat de Gazprom… pentru tranzit către Moldova prin Ucraina este mai mare decât volumul fizic transmis la granița Ucrainei cu Moldova”, a declarat Gazprom într-un comunicat.

Compania cu sediul la Sankt-Petersburg a declarat că Ucraina ar fi împiedicat livrarea a 52,52 milioane de metri cubi către Moldova și a amenințat cu reduceri ca răspuns.

„În cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, pe 28 noiembrie, începând cu ora 10:00, Gazprom va începe să reducă furnizarea de gaze” printr-un punct de tranzit cheie pentru livrările către Europa, a precizat compania.

Operatorul sistemului de transport de gaze al Ucrainei a negat afirmația companiei rusești de gaze Gazprom, potrivit căreia Ucraina ar fi reținut 52,52 milioane de metri cubi de gaze destinate Moldovei, și a acuzat Rusia că folosește gazele ca instrument politic. „Aceasta este o manipulare grosolană a faptelor pentru a justifica decizia de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze către țările europene”, a afirmat operatorul într-o declarație.