Gazprom a suspendat livrările de gaz către Bulgaria și Polonia

Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNIG (Polonia) din cauza refuzului acestora de a plati în ruble. Anuntul a fost făcut de companie pe contul de Telegram în aceasta dimineata.

„De la sfârșitul zilei lucrătoare din 26 aprilie, Gazprom Export nu a primit plăți pentru livrările de gaze din aprilie de la Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) în ruble, în conformitate cu Decretul președintelui Federației Ruse nr. 172 din 31 martie 2022 . Plățile pentru gazele furnizate de la 1 aprilie trebuie efectuate în ruble folosind noile detalii, despre care contrapărțile au fost informate în timp util”, se arată în comunicat.

Compania a precizat că Bulgaria și Polonia sunt state de tranzit. Dacă există o retragere neautorizată a gazului rusesc din volumele de tranzit către țări terțe, atunci livrările pentru tranzit vor fi reduse cu acest volum.

Cu o zi înainte, Ministerul Energiei din Bulgaria a precizat că Bulgargaz consideră că procedura de plată în două etape propusă de Moscova nu corespunde contractului care este valabil pana la finalul acestui an. 

Lena Borislavova, secretarul de presă al Cabinetului de Miniștri, a menționat că prim-ministrul și viceprim-ministrul țării sunt la curent cu situația, un astfel de scenariu a fost discutat în februarie, iar autoritățile sunt gata să răspundă.

În aceeași zi, Piotr Naimsky, reprezentantul autorizat al guvernului polonez pentru infrastructura energetică strategică, a declarat că Varsovia nu va efectua plata în ruble.

El a precizat că țara este pregătită pentru „toate riscurile posibile” asociate cu oprirea livrărilor din Federația Rusă.

Pe 23 martie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că în viitorul apropiat țara va trece la plata în ruble pentru livrările de gaz către state neprietenoase. La 31 martie a fost semnat un decret.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!