Gazprom a redus cu 30% livrările de gaze destinate Republicii Moldova, din motive tehnice

image-2019-12-22-23564018-41-conducte-gaz-natural

Compania rusă Gazprom a redus sâmbătă livrările de gaze naturale către Republica Moldova cu aproximativ 30%, a declarat directorul companiei de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit Reuters.

Cu o zi mai devreme, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Gazprom a avertizat Moldova despre reducerea livrărilor. Spînu a declarat sâmbătă că în spatele reducerii se află probleme tehnice, iar țara va cere companiei rusești să mărească livrările.

„Motivul reducerii furnizării de gaze… a fost explicat de Gazprom prea târziu”, a declarat Spînu într-o conferință de presă, adăugând că problemele tehnice nu pot fi considerate un „motiv obiectiv”.

Spînu a mai precizat că Moldova are în jur de 53,5 milioane de metri cubi de gaz în depozite subterane din Ucraina și România, care ar putea fi utilizate.

De asemenea, țara intenționează să economisească gazul prin utilizarea păcurii în unitățile sale de generare a energiei electrice.

Ceban a spus că Moldovagaz a plătit vineri 23,9 milioane de dolari Gazprom pentru a acoperi restul unei plăți întârziate pentru livrările de gaze naturale din septembrie și pentru a-și încheia datoria de 35,9 milioane de dolari.

Au existat temeri că Gazprom ar putea întrerupe furnizarea de gaze naturale către Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, începând cu 1 octombrie.