Gaze mai scumpe, de la iarna

foto_statistici

Gazele naturale se vor scumpi din iarna aceasta. Pretul ar putea creşte cu până la 13 procente, conform unei analize făcute de specialişti de la Asociaţia „Energia Inteligentă”. Motivul – creşterea cotaţiei ţiţeiului pe plan mondial. Vasile Ciolpan, director în cadrul Romgaz a declarat ca aşa cum se văd cotaţiile petroliere astăzi, şi gazul va fi mai scump la iarnă.

Preţul petrolului pe pieţele internaţionale a crescut în ultimul an cu 66 la sută. Astfel, dacă un baril de petrol era cotat sub nivelul de 50 de dolari la sfârşitul lunii iunie a anului trecut, acum a ajuns la aproape 80 de dolari pe baril. Specialistii opineaza ca preţul actual al petrolului pe piaţa mondială se reflectă în preţul gazelor după 6-9 luni. În plus, mai este şi paritatea leu/dolar care influenţează foarte mult.

Analiştii sunt de parere că majorările de preţuri vor fi diferenţiate, în funcţie de regiune.

„Din analizele noastre, aceşte creşteri sunt cuprinse între 8-9% în partea de sud a ţării şi 10-13% în partea de nord a ţării. Aceasta înseamnă o creştere a facturii între 70 de lei şi 1.000 de lei la nivelul iernii 2018-2019, în funcţie de consumul pe care îl are fiecare în locuinţă.” a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.