Gaze mai scumpe, de la iarna

Sharing is caring!

Gazele naturale se vor scumpi din iarna aceasta. Pretul ar putea creşte cu până la 13 procente, conform unei analize făcute de specialişti de la Asociaţia “Energia Inteligentă”. Motivul – creşterea cotaţiei ţiţeiului pe plan mondial. Vasile Ciolpan, director în cadrul Romgaz a declarat ca aşa cum se văd cotaţiile petroliere astăzi, şi gazul va fi mai scump la iarnă.

Preţul petrolului pe pieţele internaţionale a crescut în ultimul an cu 66 la sută. Astfel, dacă un baril de petrol era cotat sub nivelul de 50 de dolari la sfârşitul lunii iunie a anului trecut, acum a ajuns la aproape 80 de dolari pe baril. Specialistii opineaza ca preţul actual al petrolului pe piaţa mondială se reflectă în preţul gazelor după 6-9 luni. În plus, mai este şi paritatea leu/dolar care influenţează foarte mult.

Analiştii sunt de parere că majorările de preţuri vor fi diferenţiate, în funcţie de regiune.

“Din analizele noastre, aceşte creşteri sunt cuprinse între 8-9% în partea de sud a ţării şi 10-13% în partea de nord a ţării. Aceasta înseamnă o creştere a facturii între 70 de lei şi 1.000 de lei la nivelul iernii 2018-2019, în funcţie de consumul pe care îl are fiecare în locuinţă.” a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în energie.

shares