Gaură de 1,5 milioane la Direcţia Agricolă. Contabila a recoltat bani frumoşi din casierie!

directia gricola

Delapidarea descoperită anul trecut a crescut. Ofiţerii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice cercetează şi dacă angajaţii Trezoreriei au dat drumul la bani fără să aibă ştampila direcţiei sau semnătura directorului pe cecurile de ridicare de numerar. Şefa Trezoreriei nu crede că este posibilă o astfel de variantă.

„Gaura neagră“ din bugetul Direcţiei Agricole Iaşi produsă de contabila instituţiei se măreşte pe zi ce trece, iar cercetările au fost preluate de către Poliţie. Între timp, contabila acuzată de Curtea de Conturi şi angajaţii Direcţiei Agricole de delapidare şi-a dat demisia. În prezent, uşa de la intrarea în biroul fostei contabile a fost sigilată, de teamă că femeia ar putea intra pe ascuns în interior. Poliţiştii ar fi extins cercetările şi la Fisc, unde trei angajaţi de aici ar fi fost luaţi la întrebări despre modul în care contabila şi casierul ar fi scos în numerar zeci de mii de lei, fără ca pe ordinul de plată să existe ştampila şi semnătura directorului instituţiei. Poliţiştii au aflat că o parte din banii scoşi din Trezorerie de contabilă şi casieră au fost mai întâi băgaţi în casieria Direcţiei, unde au dispărut apoi. După această „greşeală“, contabila ar fi băgat alţi bani direct în poşetă, fără să îi mai treacă prin casierie. Valoarea totală a delapidării ar fi de aproximativ 1,4 milioane lei. La această sumă se adaugă încă 100.000 de lei, bani din subvenţii, care au dispărut fără urmă, deşi trebuiau să intre în contul unei firme, Latini Com SRL. Aceasta din urmă a rămas cu ochii în soare chiar dacă a câştigat procesul cu Direcţia Agricolă.

Delapidare sub ochii angajaţilor de la Trezorerie?

Telenovela delapidării Direcţiei Agricole a fost preluată de către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE). Structura a mai deschis anul acesta un dosar penal pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi delapidare, pe lângă cel din 2017 pentru neglijenţă în serviciu. În cele două dosare penale aflate în cercetare de către poliţiştii SICE sunt cercetate Manuela Antoniu, care între timp şi-a dat demisia din funcţie, fosta casieriţă Anda Popa, şi unul dintre şefii instituţiei. Jur­naliştii „Ziarului de Iaşi“ au fost zilele trecute în instituţie şi au găsit sigilată uşa biroului de la Contabilitate. Angajaţii Direcţiei Agricole se tem că fosta contabilă va intra în birou pe ascuns ca să „subtilizeze“ documente. În prezent, Manuela Antoniu şi Anda Popa se judecă cu Direcţia Agricolă, instituţia încercând să recupereze mai multe sume de bani. Suma de 1.393.655 de lei din care 731.000 de lei ar fi fost ridicaţi de către Antoniu direct din Trezoreria Iaşi, din contul de materiale ale instituţiei, şi fără să fie trecuţi prin casieria instituţiei. Diferenţa de 662.000 de lei reprezintă penalităţi de întârziere, calculate de către Curtea de Conturi. De asemenea, Antoniu trebuie să returneze în solidar cu casiera Anda Popa suma de 360.000 de lei, bani care au fost scoşi de cele două din Trezoreria Iaşi, şi au fost trecuţi prin casieria Direcţiei Agricole.

Cele două au dat în judecată instituţia pentru suma respectivă. De asemenea, instituţia trebuie să recupereze suma de 105.000 de lei, bani care trebuia să fie viraţi în contul unei firme, Latini Com SRL. Firma primise banii ca subvenţii de la Ministerul Agriculturii, prin intermediul Direcţiei Agricole. Însă banii s-au „pierdut“ tot în „gaura“ din contabilitatea Direcţiei Agricole. Potrivit unor surse ale „Ziarului de Iaşi“, poliţiştii ar fi audiat recent trei femei, angajate ale Trezoreriei Iaşi, care ar fi „ajutat“ contabila Direcţiei Agricole Iaşi, Manuela Antoniu, la scoa­terea unor sume mari din conturile Direc­ţiei Agricole, fără ştampila directorului instituţiei agricole. Contabila ar fi reuşit să scoată tranşe chiar şi de 60.000 de lei din contul Direcţiei, şi ar fi fost ajutată de către finanţişti, care au trecut cu vederea lipsa ştampilei instituţiei şi a semnăturii directorului. Informaţia a fost infirmată de către şeful Trezoreriei Iaşi. „Nu este adevărat. Este exclus, noi nu facem aşa ceva“, a spus Camelia Doboş, şefa Trezoreriei din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi.

„A promis că în decurs de şase luni va achita întreg prejudiciul“

Prejudiciul de 1,39 milioane de lei datorat de contabila Direcţiei Agricole Iaşi a fost calculat de către Curtea de Conturi Iaşi, în anii trecuţi. Culmea, în urmă cu o lună de zile, instituţia a primit o adresă de la Ma­nuela Antoniu prin care aceasta sublinia că a achitat o mare parte din prejudiciu. „Au fost aduse documente şi înscrisuri prin care reieşea că prejudicial este mai mic, plus depuneri succesive de bani. De asemenea, a promis că în decurs de şase luni va achita întreg prejudiciul. Dacă în urma controlului pe care îl va face Curtea de Conturi va reieşi că prejudiciul a fost diminuat în proporţie de 90%, cazul nu va mai fi considerat o infracţiune, ci neglijenţă în serviciu“, au precizat surse din cadrul Camerei de Conturi Iaşi.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Iaşi au spus răspicat că Manuela Antoniu şi fosta casieră nu au adus niciun ban în instituţie. „Nu există aşa ceva. Nu a fost adus niciun ban în contul acelor sume. De altfel, a fost emisă o decizie de imputare a sumei prejudiciului şi ne judecăm în instanţă pentru recuperarea banilor. Avem noroc de faptul că banii nu au fost luaţi din salarii, că altfel nu ştiu ce făceam“, ne-a spus unul dintre şefii mai mici din instituţie, care a dorit anonimatul. Angajaţii din aceas­tă instituţie sunt sideraţi şi de faptul că a dispărut şi suma de 105.000 de lei, bani primiţi de la Ministerul Agriculturii, pentru a plăti subvenţiile firmei Latini com din Belceşti. Banii ar fi fi dispărut tot în „contabilitatea“ Manuelei Antoniu. Latini Com a dat în judecată Direcţia Agricolă, a câştigat procesul, însă bani nu sunt pentru a-i achita firmei. „Am întrebat Ministerul dacă ne dau alţi bani pentru a-i plăti firmei subvenţiile. Cei de la Minister au refuzat categoric, au spus că au dat deja banii pentru această firmă. Nu ştim ce o să facem“, a spus şi Laurenţiu Precup, actualul director al Direcţiei Agricole Iaşi.

Sursa text: Ziarul de Iasi

Sursa foto: reporteris.ro