Garda Națională de Mediu, instituția cu cei mai prost plătiți funcționari

garda nationala de mediu

Inechitățile salariale din cadrul Gărzii Naționale de Mediu (GNM) afectează interesele angajaților instituției, dar și activitatea acestora în îndeplinirea atribuțiilor de inspecție și control. Un comisar de mediu are un venit de 2660 de lei pe lună, cu mult sub media salariului mediu pe economie.

„Subliniem că deși are o răspundere uriașă în ceea ce privește protejarea mediului, Garda Națională de Mediu a rămas instituția cu cei mai prost plătiți funcționari publici, în condițiile în care are responsabilitatea de a acționa non-stop împotriva poluării aerului, apei, solului, subsolului, împotriva importurilor ilegale de deșeuri și substanțe chimice, a mirosului, zgomotului, a celor care distrug pădurile, biodiversitatea, ariile protejate etc.”, transmite Sindicatul National al Garzii de Mediu.

În acest sens, există un ordin al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin care se elimină inechitățile salariale, dar care n-a fost pus în aplicare.

GNM are principala responsabilitate în depistarea contravențiilor și a infracțiunilor în domeniul criminalității de mediu. În România, există un singur comisar de mediu la 40 de mii de locuitori.

„GNM este o instituție puternic subdimensionată. Pentru Uniunea Europeană, mediul reprezintă o prioritate, context în care, ultima evaluare a GENVAL a confirmat situația dificilă a Gărzii de Mediu din România.”, au subliniat sindicaliștii.

În perioada ianuarie – septembrie 2021, s-au realizat 26.528 de controale, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 80,3 milioane de lei. Au fost emise 285 de dispoziții de sistare a activității, 43 de propuneri de sistare a autorizațiilor de mediu și au fost confiscate 112 mijloace auto. La nivel național, sunt 450 de comisari de mediu.