Garda de Mediu Iasi a dat amenzi de un milion de lei

gunoaie

Incalcari grave ale legislatiei mediului, la Iasi. Gestionarea necorespunzatoare a deseurilor sau nerespectarea masurilor de salubrizare sunt doar cateva dintre neregulile constatate de catre Garda de Mediu Iasi, pe parcursul acestui an. In doar cateva luni, institutia a aplicat sute de amenzi firmelor care nu au respectat normele de mediu, iar unele dintre ele s-au trezit cu activitatea suspendata.

Nerespectarea mediului continuă să fie o problemă chiar dacă Iașul se află pe lista celor mai poluate orașe din țară. Pentru a combate acest fenomen, comisarii au realizat sute de controale în tot județul, în domeniul poluării industriale, al biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate.  Aceștia au găsit gunoaie aruncate pe spații verzi sau pe albiile râurilor, vegetație arsă, factori care au condus la distrugerea anumitor habitate protejate.

Gheorghe Bacușcă, cms. șef Garda de Mediu Iași: „S-au aplicat un număr de 127 de sancțiuni în valoare de 1.011.000 lei. De asemenea, s-au aplicat și 14 sancțiuni complementare, 19 sesizări penale. În general, neconformitățile s-au referit la lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, respectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate, nerealizarea obligațiilor la Fondul pentru Mediu, neracordarea la sistemul centralizat de canalizare”.

În urma controalelor s-a decis suspendarea a 12 activități până la obținerea actelor de reglementare în domeniul mediului.

Gheorghe Bacușcă, cms.șef Garda de Mediu Iași: „Sancțiunile s-au aplicat, în primă fază, pentru că nu ar fi la prima abatere. Ar fi la a doua sau a treia, la fel și la sesizările penale sunt fapte repetate. De-a lungul anilor noi am dat sancțiuni și în momentul de față aceste fapte sunt incriminate ca și infracțiuni„.

Acțiunile de control vor continua și în perioada următoare.