Garda de Mediu a descins la Zanea

rr

Descindere in forta azi dimineata a inspectorilor Garzii de Mediu Iasi in comunitatea roma din Zanea, dupa mai multe reclamatii privind poluarea mediului inconjurator. La fata locului s-a gasit un adevarat cimitir de masini, dupa ce localnicii au ars deseuri plastice si diverse componente ale autoturismelor.

Inspectorii Gărzii de Mediu împreună cu polițiștii și jandarmii au avut o actiune comuna în apropierea caselor rromilor pentru a verifica modul de gestionare a deșeurilor. In zona sunt provocate permanent incendii, spre disperarea locuitorilor din apropiere care apelează aproape zilnic la 112 pentru a reclama poluarea cu fum gros și negru.

F: Nu înțeleg ce spuneți. Spuneți mai pe românește că nu am așa multă carte.

I: Vă dau amendă. Nu am ce să vă fac.

F: Stați să vă spun.

I: Ați fost sancționată anul trecut, v-am spus să nu mai faceți. Nu pot să vă ajut.

Nu depozităm doamnă. Ni le dau românii, ca să ne ajute să ne luăm și noi un ban. Nu îmbogățâm. Avem bani pentru mâncare, bani pentru copii pentru pampers, pentru lapte praf, că dacă aveam bani era să fac și eu aici un gard frumos. Era să am și eu vilă, casa cu var, dar așa, o dăm la fier vechi, o curățăm, scoatem toate plasticurile din mașini și o dăm la fier vechi. La fier vechi e 60 de bani kilogramul.”

Autoritățile venite la fața locului au găsit zeci de autovehicule uzate, caroserii, piese auto și bucăți de mașini provenite din dezmembrări. Mare parte dintre aceste obiecte au fost incendiate complet sau parțial, iar altele erau in curs de pregătire.

Octavian Popescu, dir. general Garda Națională de Mediu:

„Acțiunea este mai amplă. Ce vedem aici este o parte, exact cum am spus, o parte din acțiune și se referă strict la dezmembrarea ilegală mijloacelor auto, autoturismelor și așa mai departe.

Sunt și am descoperit activități ilegale măsurile vor fi conform legii. De asemenea a fost impusă primăriei măsura ridicării acestor deșeuri, că sunt deșeuri din autovehicule, deșeuri care vor fi ridicate de către primărie în urma măsurii impuse de noi”

Aceste activități ale romilor se desfăsoară permanent si afecteaza constant mediul inconjurator. Acțiunea din Zanea face parte dintr-o serie care se deruleaza la nivel județean.

Gheorghe Bacușcă, comisar șef Garda de Mediu Iași

„Această activitate s-a dovedit că este continuă și noi urmărim. Nu numai faptul că desfășoară activitatea aceasta pe acest amplasament și dau foc la ce rezultă din dezmembrarea mașinilor, dar verificăm și cei care au vândut aceste autoturisme, pentru că vânzarea este ilegală și se vor lua măsuri de sancționare și față de cei care au vândut autoturismele către persoanele în cauză. Activitatea de, să spunem iradiere a mașinilor se face legal. Mașinile nu trebuie să ajungă în alt loc decât la un Remat sau prin act de vânzare cumpărare la un proprietar.”

În urma acțiunilor de control de astăzi, mai multe persoane au fost sancționate pentru că nu au efectuat eliminarea deșeurilor în instalații autorizate. Amenzile în astfel de situații sunt cuprinse între 50.000 și 100.000 lei. Comisarii de mediu au dispus salubrizarea spațiilor în care au existat depozite necontrolate de deșeuri, precum și interzicerea incinerării deșeurilor de orice fel.