Garda de Mediu a amendat Primaria Iasi cu 50.000 lei din cauza poluarii de la CET II Holboca

cet-holboca_turbine

Garda de Mediu Iasi a aplicat o amenda de 50.000 lei Primariei Iasi din cauza poluarii de la CET II Holboca. Problemele provin de la unul dintre cazane iar sesizarile au venit din partea localnicilor.

https://youtu.be/MgZaWdsqvEA

„Pana in anul 2021, autorizatia integrata pentru Cet I si Cet II apartinea operatorului Veolia iar de anul trecut autorizatia a fost preluata de UAT Municipiul Iasi. Intr-adevar noi am avut probleme acolo si cand a fost Veolia a primit un avertisment iar apoi o amenda de 100.000 lei iar anul acesta pentru ca in autorizatia integrata de mediu se specifica ca nu au voie sa mearga pe cazanul de avarie care polueaza mai mult de 120 ore, Garda de Mediu a aplicat o sanctiune de 50.000 lei pentru UAT Municipiul Iasi”, a declarat la Tele M, Gheorghe Bacusca, comisar sef Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Iasi.

In aceasta perioada, Primaria achizitioneaza pulbere pe baza de var calcic pentru denoxarea gazelor arse utilizate la instalatia de desulfurare CET II Holboca. Valoarea contractului se ridica la 916.000 lei.

CET 2 Holboca este o centrală care produce energie termică și electrică în cogenerare, funcționează cu huilă energetică și păcură. Centrala are în componență 2 cazane de abur, două turbine de 50 MW, cu condensație și contrapresiune, două boilere de bază de 80Gcal/h fiecare, trei boilere de vârf de 45 Gcal/h, o centrală termică de pornire echipată cu două cazane de abur.