Garda de cosmar la Spitalul de Boli Infectioase

boli infectioase

13 persoane infectate cu Covid au murit in ultima zi la nivelul judetului Iasi. In sectiile de terapie intensive de la spitalele iesene nu mai sunt locuri libere iar bolnavii in stare grava sunt tratati direct in ambulante. De astazi Spitalul Militar pune la dispozitie 15 paturi pentru bolnavii de Covid, insuficiente pentru numarul tot mai mare de pacienti infectati. Astazi au fost depistate pozitiv in judetul Iasi 420 persoane. In acest moment, 83 paturi ATI sunt ocupate, in conditiile in care autoritatile bat pasul pe loc fata de redeschiderea Spitalului Mobil de la Letcani.

Moartea unei persoane reprezinta sansa la supravietuire pentru un alt pacient aflat in stare grava, oxigenul fiind vital in aceste momente care fac diferenta intre viata si moarte. La Spitalul de Boli Infectioase, sub ochii pacientilor se deruleaza imagini dramatice care prezinta amploarea valului 4, despre care autoritatile centrale ne-au asigurat ca il vom traversa fara probleme. Ambulantele cu pacienti infectati asteapta la coada in curtea Spitalului de Boli Infectioase in timp ce persoanele decedate sunt carate prin curte de catre angajatii unitatii medicale.

Florin Rosu – manager Spitalul de Boli Infectioase: „Putem sa operationalizam cate multe paturi ATI dorim,
putem deschide noi spitale sau converti cat mai multe sectii Covid in non Covid. Rata vaccinarii si dezinformarea sunt factorii determinanti care ne-au adus in acest scenariu”.

Ca particularitate, în valul 4 se constată ca starea persoanelor infectate se agravează foarte repede. Dacă, în urmă cu o lună, pacienţii tergiversau prezentarea la medic, agravându-şi starea de sănătate, în acest moment, chiar dacă se prezintă destul de repede, starea este gravă, cu plămânii afectaţi minimum 50%, sustin medicii ieseni. Desi ne aflam in explozie de cazuri, unitatea mobila de la Letcani ramane in continuare inchisa. Momentan se fac teste pentru redeschidere.

Vasile Cepoi – director DSP Iasi: „Se fac probe pentru instalatia electrica si instalatia de gaze si cand
rezultatul testelor este optim s-ar putea incepe activitatea. Cu sprijinul Consiliul Judetean, cu sprijinul CJSU direct, cu domnul prefect incercam sa operationalizam si aceasta unitate absolut necesara”.

Singura problema este ca stocatorul de oxigen a fost luat de la Letcani si s-a facut solicitare sa fie adus din nou. Fara stocator mai mult de 12 paturi nu vor putea fi functionale la ATI. Spitalul Clinic de Boli Infectioase a predat unitatea
mobila de la Letcani in urma cu 2 saptamani. Spitalul modular poate fi preluat de orice unitate medicala care are contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.