Galați | Strada „Muncii voluntare” ar putea fi redenumită „Eroii Ucrainei”

autostrada_a75

Pact pentru Galați, un partid local, propus redeumirea străzii „Muncii voluntare” în „Eroii Ucrainei”

„Puțină lume știe că Galațiul, fost oraș cosmopolit, înaintea regimului comunist, are o relație specială cu Ucraina, pentru că hatmanul Ivan Mazepa, părintele ideii de independență a Ucrainei, a fost înmormântat la Mânăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ce ulterior a fost distrusă și scufundată cu parâmele în Dunăre de regimul comunist. Hatmanul Mazepa are un bust în Parcul Libertății din Galați, iar zona rezidențială de la malul Dunării poartă numele de «Cartierul Mazepa». Mai mult, Universitatea Dunărea de Jos din Galați are relații de cooperare strânse cu universitățile din Ismail și Odessa.

Pentru ucraineni, hatmanul Mazepa este un personaj legendar și apare pe moneda de 10 grivne”, au transmis de Partidul Pact pentru Galați.

Proiectul este semnat printre alții și de doi consilieri locali.

„A fost aleasă una din multele străzi din Galați cu nume de tristă amintire, strada «Muncii voluntare», o reminiscență teribilă a regimului care masca munca forțată pentru șantierele și activitățile agricole ale statului în voluntariat. Aceasta este, totodată, foarte aproape de locul fostei Mânăstiri Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Această inițiativă vine alături de altele asemănătoare din mari orașe europene precum Vilnius și Oslo”, se mai arată în comunicat.