Galati / Seră de plante exotice la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

sera plante galati

Astăzi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Galaţi, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici  pentru realizarea unei sere cu plante tropicale, mediteraneene şi subtropicale, urmând ca în perioada imediat următoare să fie demarate procedurile de achiziţie publică pentru desemnarea unui proiectant şi a unui constructor.

 “Am decis să transformăm scheletul metalic din curtea Grădinii Botanice, abandonat de peste 20 de ani, într-o seră modernă cu plante exotice.Este o investiţie mult aşteptată, la care puţini oameni mai sperau. Am făcut o expertiză tehnică pentru a vedea ce trebuie consolidat şi reparat la scheletul metalic existent şi am decis să investim aproape 15 milioane de lei pentru a realiza o seră de 1300 de metri pătraţi, precum şi o construcţie modernă pentru expoziţii temporare de aproximativ 500 de metri pătraţi. De asemenea, suma include toate dotările necesare, inclusiv achiziţionarea arborilor exotici. Astfel, vom putea admira la Galaţi palmieri din Asia, America de Nord sau America de Sud, care vor fi expuşi într-un spaţiu înalt de 22 de metri, şi diverse plante mediteraneene sau tropicale, precum arborele de cafea, liane sau diferite specii de cactuşi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Proiectul prevede consolidarea scheletului metalic existent, montarea unor geamuri speciale pentru sere, realizarea instalaţiilor de climatizare şi irigaţie, dotarea serei, montarea unei centrale termice, precum şi construcţia unui spaţiu pentru expoziţiile temporare. Valoarea investiţiei  este 14.830.074 de lei, din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Galaţi. Lucrările la scheletul metalic care poate fi astăzi observat în curtea Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii au început în 1997 şi au fost abandonate doi ani mai târziu.