Galati | Politist de frontiera implicat in contrabanda cu tigari de la PF Oancea

Sharing is caring!

Procurorii DIICOT Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de 16 percheziții domiciliare pe raza județului Galați și a municipiului București,  într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada februarie 2020 – prezent, membrii grupului infracţional organizat au introdus în România din Republica Moldova, cantităţi importante de ţigarete, respectiv 32.768 pachete țigări, pe care le-au depozitat în locaţii special amenajate, le-au transportat şi valorificat, membrii structurii infracţionale având atribuite roluri distincte şi bine determinate, în vederea îndeplinirii scopului infracţional comun.

Astfel, o parte dintre membrii grupării au avut rolul de a asigura procurarea cantităţilor de ţigarete din țara vecină şi trecerea acestora peste frontiera de stat, în zona din apropierea localităţii Oancea, judeţul Galaţi, beneficiind de calitatea de ofiţer de poliţie de frontieră a unuia dintre membrii, cu atribuţii directe de serviciu legate de paza şi supravegherea frontierei de stat, cunoştinţe foarte bune legate de teritoriul geografic local (căi de scăpare, poteci nefolosite, puncte de trecere a bălţilor etc.) utilizând în acest sens echipamente tehnice de ultimă generaţie, autoturisme de teren, precum şi posibilitatea de a accesa planul de pază şi supraveghere al frontierei de stat întocmit de Sectorul Poliţiei de Frontieră Oancea.

Cantităţile de țigarete de contrabandă erau transportate peste frontiera verde cu autoturismele de teren până la locul de depozitare, situat în apropiere de graniţă, în comuna Oancea, la domiciliile unora dintre membri, până a doua zi când era organizat transportul acestora către beneficiar.

În vederea realizării comunicaţiilor cu membrii din Republica Moldova ai structurii infracţionale erau utilizate posturi telefonice dedicate, cu numere alocate reţelelor de telefonie din ţara vecină sau din România, iar convorbirile erau realizate prin intermediul unor aplicaţii on line.

Ceilalți membri ai grupării aveau rolul de a prelua cantităţile de ţigarete din spaţiile de depozitare şi de a asigura, în calitate de antemergători cu propriile autovehicule, transporturile către beneficiar. După efectuarea transporturilor de ţigări, membrii grupării încercau să vândă unele dintre autovehiculele utilizate care nu erau înmatriculate pe numele făptuitorilor.
În urma acțiunii, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Galați vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.

shares