Galați | Pesta se extinde văzând cu ochii

pesta-porcina

Vinerea trecuta a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane la gospodăria unei femei situată la periferia municipiului Galaţi, care avea 88 de porci, din care 19 adulţi şi 69 abia fătaţi. Toţi porcii din gospodărie, dar şi alţi 135 crescuţi în imediata vecinătate au fost eutanasiaţi.
In aceste conditii, Comitetul pentru Situatii de Urgenta Galati anunta ca a fost stabilită zona de protecţie în jurul focarului, de minimum trei kilometri, nord – până la lacul Brateş, est – pe un meridian ce trece prin latura estică a Zonei Libere, sud – fluviul Dunărea, vest – până la strada Mihai Bravu.

Niciun animal domestic nu poate intra şi nu poate părăsi o exploataţie din acest areal fără autorizarea medicilor veterinari, iar autorităţile locale vor emite dispoziţii de înştiinţare şi informare a cetăţenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii bolii.
În judeţul Galaţi au fost confirmate 14 focare de pestă porcină africană, până acum fiind eutanasiaţi preventiv aproximativ 400 de porci domestici.