Galați | Percheziții într-un dosar de trafic de persoane. Procurorii DIICOT intervin

viol-minora-2

Ieri, procurorii DIICOT Galați împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de 6 de percheziții domiciliare, pe raza județului Galați, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și spălarea banilor.

Simultan, pe teritoriul Olandei, în baza unui ordin european de anchetă emis de procurorii DIICOT Galați și transmis prin intermediul EUROJUST, au fost efectuate 2 percheziții domiciliare și audieri de persoane privind activitatea aceleiași grupări infracționale, la activități participând doi ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați.

În cauză s-a reținut că, începând cu luna octombrie 2013, doi inculpați din județul Galați au recrutat, utilizând metoda “loverboy”, patru persoane vătămate cu posibilități materiale precare sau din familii destrămate și, ulterior, le-au transportat în afara țării cu scopul de a le exploata sexual pe teritoriul Spaniei, Italiei, Belgiei, Marii Britanii, Germaniei și Olandei.

Odată ajunse în țările de destinație persoanele vătămate au fost determinate să practice prostituția, fiindu-le reținute documentele de identitate. Persoanele vătămate erau cazate în imobile deţinute de membrii grupării sau închiriate în acest scop.

Sumele de bani obținute din exploatarea persoanelor vătămate erau ulterior însușite de inculpați și investite, prin intermediul unor persoane apropiate, în imobile, autoturisme și diverse alte bunuri și activități. Inculpații au obținut în perioada 2013 – 2022, aproximativ 735.000 de euro.

În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României și Olandei au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor 13 biciclete, diverse modele, despre care există suspiciunea că ar fi fost sustrase din Olanda, 2 pistoale, dintre care unul letal, precum și suma de 2.000 de euro. În același timp, a fost dispus sechestrul asigurător asupra a două autoturisme de lux, în valoare de aproximativ 60.000 de euro.

În urma activităților desfășurate, ieri, procurorii DIICOT Galați au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane în formă continuată și instigare la spălarea banilor în formă continuată. De asemenea, a fost dispus controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de al treilea inculpat, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălarea a banilor în formă continuată.

În cursul zilei de astăzi, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul B.C.C.O. Galați și IPJ Galați, al luptătorilor din cadrul SAS, precum și al jandarmilor din cadrul IJJ Galați.