Galați | Mai mulți medici de la Spitalul Județean de Urgență, cercetați pentru ucidere din culpă

spitalul de urgenta galati

Șapte medici de la Spitalul Județean de Urgență sunt cercetați pentru ucidere din culpă, pentru că nu ar fi acordat îngrijiri de specialitate, în toamna anului trecut, unui pacient cu simptome de pneumonie, a transmis printr-un comunicat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați.

Potrivit sursei citate, în fapt, s-a reţinut că victima C.F.N. s-a prezentat sâmbătă, 30.10.2021, între orele 14:00-15:00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, cu o stare de rău, fiind trimisă acasă de personalul medical din UPU fără a fi examinată, cu recomandarea de a aştepta ambulanţa pentru testarea Covid, deşi aceasta era vaccinată cu schemă completă şi efectuase şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.

Duminică, 31.10.2021, aceasta a fost adusă de ambulanţă la ora 09:01, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee; s-a deplasat la containerele UPUCovid din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a fost înregistrată ca suspect Covid şi i s-a efectuat o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la 11:37. Rezultatul testului PCR obţinut la ora 1410 a fost echivoc, motiv pentru care a repetat analiza PCR.

Pe toată durata zilei, victima a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 2000, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces.

Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu.

La ora 20:59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ.

Luni, 01.11.2021, ora 08:42, victima a fost adus[ de ambulanţă în stare gravă, fiind retrimis[ de acelaşi medic şef de tură UPU la containere Covid şi supus[ unui al treilea test PCR inutil, deşi medicul şef de tură Şandru Lidia cunoştea faptul că aceasta fusese investigat şi avea rezultat PCR negativ din seara precedentă.

Al treilea rezultat negativ s-a obţinut în jurul orei 1410, ulterior pacientul fiind adus în UPU.

În toată această perioadă, pacientul nu a primit niciun tratament.

După ora 14:30, deşi analizele medicale din ziua precedentă sugerau starea de şoc septic/septicemie, acesta a aşteptat în UPU mai multe ore, fără tratament.

La ora 15:00 a fost examinat de medicul internist de gardă care a decis un transfer intraspitalicesc la Spitalul TBC, unde a fost transferat la ora 1630, consultat şi returnat la ora 17:30 în U.P.U. – S.J.U. Galaţi.

Între orele 17:30-19:00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total.

La ora 19:30 a fost internată efectiv prin Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4:30 a survenit decesul victimei.

Prin ordonanţa din 31.10.2022, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de șapte medici inculpați în acest dosar pentru ucidere din culpă, iar doi dintre ei şi pentru abuz în serviciu.

De asemenea, prin ordonanţa din 01.11.2022, s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile instituindu-se o serie de obligaţii conform art. 215 alin. (2) din Codul de procedură penală.