Galati | Licitatie pentru construirea unei statii de tratare a deseurilor biodegradabile si reziduale

deseuri biodegradabile

Licitație unică în România demarată de către Consiliul Județean Galați și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv Galați. Au fost lansate și aprobate de către Agenția Națională de Achiziții Publice procedurile de licitație pentru construirea în municipiul Galați a unei stații performante, singura de acest gen din România, de tratare a deșeurilor biodegradabile și reziduale. Această stație de tratare mecano-biologică va fi dotată cu un digestor, un echipament industrial de ultimă generație, și o turbină cu ajutorul căreia se va produce energie electrică din deșeuri.

Valoarea estimată a acestei investiții este de 773.493.596 de lei (fără TVA), din care partea de proiectare și execuție este de 180.657.193 lei (fără TVA), fonduri europene atrase de către Consiliul Județean Galați, în cadrul amplei investiții de gestionare a deșeurilor din județul Galați.

Restul sumei estimate reprezintă partea de operare, adică valoarea serviciilor realizate de către firma care va gestiona funcționarea acestei stații de tratare a deșeurilor pentru o perioadă de 10 ani. Valoarea finală a serviciilor de operare va depinde foarte mult și de cantitatea de deșeuri care va fi tratată în această stație, precum și de cantitatea de deșeuri reciclabile colectate separat și valorificate.

“Este pentru prima oară în istoria achizițiilor publice din țara noastră când o autoritate publică face o singură licitație pentru proiectarea, execuția, gestionarea și funcționarea investiției pe o perioadă lungă de timp. Practic, câștigăm ani de zile, astfel că, atunci când lucrările vor fi gata, sistemul va putea fi utilizat imediat. Sunt sisteme de management al deșeurilor în țară care nu pot fi folosite pentru că nu există o firmă specializată care să gestioneze investiția respectivă, iar în alte cazuri au trecut ani de zile de la finalizarea lucrărilor până a fost desemnat un operator. Asta vrem să evităm, motiv pentru care facem o singură procedură. Mai este un avantaj, operatorul nu poate ulterior să reclame diverse deficiențe de construcție, având în vedere că este parte integrantă a acestui proces încă de la începutul procedurii”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.