Galati | Casa în care a copilărit Alexandru Ioan Cuza s-a redeschis publicului

Monumentul istoric se află în Galați și în ultimii 5 ani a fost închis publicului pentru renovare. Casa de pe strada care poartă tot numele lui Cuza și-a recăpătat statutul de muzeu în urma unei investiții de un milion de euro. Mica Unire este sărbătorită mâine, pe 24 ianuarie.

Monumentul istoric a trecut prin numeroase etape de reabilitare, care au culminat cu reconstruirea, din temelii, în 1939. Proiectul a fost respectat, iar restauratorii au încercat să păstreze cu fidelitate atmosfera epocii. De altfel, în timpul săpăturilor arheologice, au fost găsite trei rânduri de fundații, fiecare din altă epocă istorică.

Înainte de a urca în scaunul domnesc, Alexandru Ioan Cuza a fost, între 1856 și 1858, pârcălab de Covurlui – un fel de prefect al acestei regiuni a Moldovei. În această perioadă a locuit în aceeași casă spațioasă, cu patru camere la parter și alte patru la etaj. În muzeu sunt păstrate și exemplare ale ziarelor vremii, care arată impactul internațional al Unirii Principatelor Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *