Gala Fermierilor găzduită de USAMV Iași

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași a gazduit ceremonia de premiere a fermierilor romani din Moldova. Au fost dezbatute subiecte importante alaturi de fermieri, autoritati si companii conexe in incercarea de a gasi cele mai bune solutii pentru aceste momente de incercare.

La evenimentul online au participat 25 de fermieri care au fost premiati. Printre invitatii evenimentului s-au regasit Adrian Oros –Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea – Director APIA România, Gabriel Hoha – Directorul Executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană  și Gerard Jităreanu – Rectorul USAMV Iași.

Raluca Voivozeanu, CEO Priaevents:

„Priaevents organizează de 7 ani deja galele destinate fermierilor și anul acesta am vrut neapărat să venim în Iași să premiem fermierii din zona Moldovei pentru că am văzut că anul trecut a fost un an dificl și totuși am vrut ca anul acesta să ținem acest eveniment, această gală, pentru că vrem să apreciem eforturile pe care le-au făcut fermierii in Moldova, mai ales în anul care a trecut, care a fost foarte dificil și la fel și anul acesta sperăm să nu aibă foarte multe provocări.

Am selectat fermieri care au creat multe locuri de muncă, care s-au concentrat chiar pe bio sau pe green sau pe inovatie și am apreciat și diversitatea culturilor și astăzi este un moment prielnic să îi sărbătorim. Au venit aici alături de noi, la Universitatea de Agricultură din Iași unde ținem evenimentul și vă invităm pe toți să-i sărbătorim și să-i aplaudăm.

Participantii au discutat despre provocările și oportunitățile în agricultură din această perioadă. Președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Iași, Emil Teofil Bălteanu a precizat că perioada pandemică nu a îngreunat activitatea fermierilor dar lipsa precipitațiilor a creat mari probleme.

Emil Teofil Bălteanu, președinte Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Iași

„Pe noi, zona aceasta de pandemie, ne-a afectat mai puțin pentru că în câmp se poate lucra și în condițiile în care circulă diverși viruși. Mai de grabă au fost afectați cei care sunt beneficiari ai producțiilor agricole, respectiv cei din producția agricolă, pentru că așa cum știm și cererea pentru diverse categorii de produse procesate a scăzut în această perioadă. Însă, suprapus pandemiei la noi a existat în anul precedent, o secetă pedologică extremă, care a afectat întreaga zonă, excepție făcând doar zona subcarpatica.

Întrucât noi avem fermieri din întreaga zonă Moldovei pot să vă spun că pierderile care au fost suferite de către majoritate fermierilor s-au situat undeva pornind de la cel puțin 50% până la 100%, inclusiv. Cu alte cuvinte, am avut fermieri care nu au avut ce recolta.

Totodată, prin intermediul evenimentului, fermierii au fost puși în legătură cu finanțatorii și supermarketurile pentru a găsi cele mai bune soluții de colaborare.