Gală caritabilă pentru sprijinirea Institutului de Boli Cardiovasculare Iași

Evenimentul este organizat de cluburile Rotary din Iași și își propune să strângă fonduri pentru achiziționarea unei stații de sterilizare, aparat absolut necesar pentru ca unitatea medicală să poată
relua activitățile chirurgicale.

Sâmbătă, 23 februarie, ora 18.00, la restaurant „La Castel” va avea loc evenimentul Gala Caritabilă Rotary pentru susținerea proiectul RotaCardio. Evenimentul este organizat de cele 5 cluburi Rotary din Iași (Rotary Club Iași, Rotary Club Iași 2000, Rotary Club Iași Curtea Domnească, Rotary Club Iași Copou, Rotary Club Iași Junimea), care și-au stabilit misiunea de sensibilizare a opiniei publice și de colectare de fonduri pentru Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”.

Ce ne propunem?
Scopul Galei Caritabile este de a colecta suma de 120.000 de lei, contribuție necesară din partea comunității locale pentru ca Rotary International și Fundația Rotary să poată finanța achiziția unei
stații de sterilizare în valoare totală de 1.000.000 lei. Aparatul este absolut necesar pentru ca unitatea medicală să poată oferi din nou tratament la standarde europene pacienților copii și adulți, cu boli cardiovasculare congenitale sau dobândite, de pe teritoriul regiunii Nord-Est.

Situație dramatică pentru bolnavii de inimă
În urmă cu aproximativ un an, în noaptea de 10 spre 11 aprilie 2018, un incendiu devastator a distrus mare parte din aparatura și spaţiile unde funcţionează Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. Unitatea a fost parțial închisă, iar activitățile chirurgicale au fost sistate. Consecința? Sute de operații pe cord deschis au fost amânate, zeci de copii cu malformații complexe la inimă, au fost puși pe liste de așteptare.

Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi este singurul centru din regiunea Moldovei care deservește peste 5,5 milioane de locuitori, fiind unicul centru european arondat unui număr atât de mare de locuitori. În urma incendiului, pacienții din 8 județe sunt nevoiți să se adreseze altor centre medicale supraaglomerate, aflate la minim 180 km distanță de localitatea de reședință.

Orice zi în care Institutul de Boli Cardiovascilare nu funcționează creează o situație dramatică pentru bolnavii de inimă. Iată câteva cifre despre consecințele suspendării activităților chirurgicale:
• În ianuarie 2019, lista de așteptare număra peste 40 pacienți care au neapărată nevoie de o intervenție pe cord deschis. Din nefericire, pentru doi pacienți, indisponibilitatea secției de chirurgie cardiovasculară a fost fatală deoarece nu au supraviețuit drumului spre un alt centru;
• În perioada mai – octombrie 2017, în centru au fost făcute 275 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la adulţi, în timp ce în acceaşi perioadă a anului 2018 au fost doar 9;
• În cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară la copii, în 2017 s-au făcut 29, iar anul acesta a fost realizată doar una.

Participarea la Gala Caritabilă Rotary se poate face pe baza unei invitaţii în valoare de 600 de lei, valabilă pentru două persoane (300 lei – o persoană). Suma, reprezentând donația participanților pentru cauza evenimentului, poate fi achitată direct în contul Asociația Clubul Rotary Iași 2000 : RO89DAFB102200230244RO01 deschis la LEUMI BANK.