Gabriela Firea: Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că expertizele medicale și a certificatele medico-legale pentru victimele violenței domestice vor fi decontate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, începând cu anul viitor.

„Avem nevoie, cât mai urgent, de toate instrumentele pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în situații disperate. Așa cum am făcut la Primăria Capitalei, încă din primul an de mandat, nu voi sta cu mâinile în sân. Un prim pas este acordarea acestui sprijin financiar pentru victimele violenței domestice. Este nevoie de protecție pentru toți cei aflați în situații de violență în familie. Prevenirea și combaterea violenței domestice trebuie să fie incluse în strategiile locale”, a declarat Gabriela Firea.

Totodată, se discută cu Ministrul de Interne, Lucian Bode, pentru implementarea proiectului brăţării electronice pentru agresori.

„Voi avea chiar în această săptămână o discuție cu ministrul Bode, întrucât, potrivit legii, SIME ar trebui să fie operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Agresorii trebuie să fie ținuți la distanță de victime și să poate acele brățări electronice, acolo unde există ordin de protecție emis de instanță. Voi avea discuții aplicate cu reprezentanții Ministerului de Interne ca proiectul brățărilor electronice să se aplice din 2022. Legea este în vigoare și este nevoie doar de resursele financiare pentru sistemul informatic de monitorizare”, a adăugat Gabriela Firea.