G7: Rusia s-ar confrunta cu „consecințe grave” dacă folosește arme chimice, biologice sau nucleare

G7

Folosirea de către Rusia a armelor chimice, biologice sau nucleare ar avea „consecințe grave”, au declarat vineri miniștrii de externe din G7 într-o declarație comună, în urma reuniunilor din Germania, potrivit CNN.

„Retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă”, au precizat aceștia.

Miniștrii au respins, de asemenea, acuzațiile nefondate ale Rusiei potrivit cărora Ucraina pregătește o așa-numită „bombă murdară”.

„Inspecțiile efectuate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) au confirmat că aceste acuzații sunt nefondate și felicităm Ucraina pentru transparența sa”, au declarat miniștrii.

Aceștia au adăugat că țările pe care le reprezintă vor continua să contracareze dezinformarea Rusiei, „inclusiv acuzațiile false privind armele biologice”, prin „consolidarea capacității mecanismului de reacție rapidă al G7 pentru un răspuns coordonat”.

Reuniunea din această săptămână a G7, prescurtarea de la Grupul celor șapte, a reunit liderii unora dintre cele mai mari economii ale lumii.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au finalizat activitățile de verificare pe teren în trei locații din Ucraina, la cererea guvernului ucrainean, și nu au găsit niciun indiciu privind activități și materiale nucleare nedeclarate, potrivit unei declarații făcute joi de directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Ucraina a făcut această solicitare după ce Rusia a făcut acuzații cu privire la activități legate de posibila producție de „bombe murdare” în trei locații: Institutul de Cercetări Nucleare din Kiev, Uzina Minieră și de Procesare din Est din Zhovti Vody și Asociația de Producție Pivdennyi Uzina de Construcții de Mașini din Dnipro, potrivit AIEA, organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite.