Furtuna Eunice face prapad in Europa. 9 persoane au murit pana acum

Sursa: Ft.com

O furtună atlantică a lovit nord-vestul Europei cu rafale record de până la 196 km pe oră. Cel puțin nouă persoane au murit pana acum, iar zeci de mii de locuinte au ramas fara curent electric.

Furtuna Eunice a lovit vestul Angliei și iar valurile au lovit coasta. O femeie a murit la Londra, când mașina în care se deplasa a fost zdrobită de un copac, iar un bărbat din Liverpool a murit din cauza resturilor purtate de vant. Un alt bărbat a murit după ce un vehicul a intrat în coliziune cu un copac căzut în comitatul Hampshire, din sudul Angliei.

În Olanda, trei persoane au fost ucise de copaci prăbușiți. În Belgia, vânturile puternice au doborât o macara de pe acoperișul unui spital, iar un britanic a murit după ce a fost aruncat în apă de pe barca sa.

Un alt bărbat a murit în Irlanda după ce a fost lovit de un copac care a cazut în timp ce curăța resturile de furtună, a informat RTE. Și în Germania, un șofer si-a pierdut viata după ce mașina lui a fost lovită de un copac în apropierea orașului Altenberge.

Vânturile puternice din Londra au zdrobit acoperișul cu cupolă albă al arenei O2, care a găzduit concerte ale The Rolling Stones, Beyonce sau Rihanna.

În Țara Galilor, valuri s-au prăbușit peste promenada din Aberystwyth si s-au ridicat la înălțimea caselor. Peste 100.000 de oameni au fost afectati de întreruperile de curent.

„Emitem avertismente de vreme roșie doar atunci când credem că vremea reprezintă o amenințare la adresa vieții”, au spus meteorologii.

Rafalele au atins 196 km/h pe insula Wight si reprezinta un record pentru cea mai puternică rafală înregistrată vreodată în Anglia. Furtuna se îndrepta ieri spre Scandinavia și nordul Europei continentale, unde au fost emise avertismente.

Avioanele au fost lovite atât de puternic de rafale pe unele aeroporturi britanice, încât piloții au fost forțați să abandoneze aterizările. Un stream live al pistei aeroportului Heathrow a fost urmărit online de peste 200.000 de oameni.

Un total de 436 de zboruri au fost anulate în Regatul Unit pe fondul vântului record de la furtuna Eunice, potrivit datelor Cirium.

Foto: ft.com