Furtuna Ciaran a facut prapad in nordul Italiei. Francezii sustin ca a fost a doua ca intensitate din ultimii 70 ani cu rafale de peste 200 km/h

Trei persoane au murit în Toscana, în timp ce furtuna Ciarán a făcut ravagii în centrul și nordul Italiei provocând inundații grave. Eugenio Giani, președintele Toscanei, a anunțat stare de urgență, calificând situația drept „cu adevărat foarte gravă”.

„A fost o noapte lungă și complexă pentru întregul sistem regional de protecție civilă”, a postat el pe rețelele de socializare. „Fiecare energie și fiecare resursă este folosită neobosit.” În Prato, un oraș de lângă Florența, unde se spune că două dintre victime, ambele în vârstă, ar fi murit, primarul, Marco Biffoni, a spus că văzând pagubele cauzate de furtună a fost „un șoc”.

„A fost o lovitură în stomac și te face să plângi”, a adăugat el. Spitalul Santo Stefano din oraș a fost și el înghițit de apă. „După o noapte de devastare ne vom sufleca mânecile pentru a curăța și a readuce orașul nostru la normal”, a spus Biffoni.

In Franta, furtuna Ciaran a provocat pagube estimate la 375 de milioane de euro clădirilor, inclusiv 50 de milioane de euro pagube aduse afacerilor. Compania Risk Weather Tech mizează pe o factură între 370 și 480 de milioane de euro pentru companiile de asigurări. Potrivit meteorologilor, rafalele de vânt au reușit să atingă valori record de 156 km/h în Brest, 190 km/h în Brignogan, 195 km/h pe Île de Batz și chiar 207 km/h înregistrate la Pointe du Raz în Finistère. Furtuna Ciaran este a doua ca intensitate inregistrata in Franta, in ultimii 70 ani.

Aceste valori istorice ale vântului le depășesc uneori pe cele observate în timpul furtunilor anterioare precum Lothar din decembrie 1999 sau uraganul din octombrie 1987, care rămâne cel mai violent eveniment înregistrat în Bretania (216 km/h la Pointe du Raz).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *