Frumusețea atipică defilează la Iași

WhatsApp Image 2022-08-05 at 14.48.02

A devenit deja o tradiție ca la Iași să fie organizat Atipic Beauty, un eveniment unic, prin care modelele prezintă în scaun rulant creații ale unor designeri cunoscuți. Organizatorii speră ca prin acest tip de acțiuni să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la accidentele care pot schimba vieți.

Persoanele cu dizabilități motorii pot duce o viață cât se poate de normală. Magda Coman președintele Asociației Open Your Heart încearcă de câțiva ani să schimbe mentalități prin organizarea unei prezentări de modă… diferită, în care modelele urcă pe podium în scaunul rulant.

Este un eveniment de conștientizare în sensul că aducem în scene modele de viață care s-au autodepășit. Vorbim despre accesibilizare și integrarea persoanelor cu dizabilități. Îmi doresc ca România să nu mai fie pe ultimul loc în Europa la accesibilizare, să avem și noi posibilitatea să ne trăim viața cu normalitate chiar dacă chiar dacă ne aflăm în acest scaun rulant. Nu ne-am dorit niciodată să dobândim această dizabilitate. Majoritatea suntem din diverse accidente. Viața noastră s-a schimbat brusc dar reușit să mergem mai departe, a declarat Magda Coman, președinte Asociația Open Your Heart.

Andrada Voicu este o tânără polițistă din Iași care a fost implicată într-un accident rutier chiar în timpul serviciului, în urmă cu câțiva ani. Cercetările au arătat că totul s-ar fi produs din cauza faptului că mașina în care se aflau cei doi polițiști era foarte veche. După sute de zile de spitalizare și chinuri, Andrada a revenit la muncă. De atunci tânăra încearcă să schimbe mentalități.

Din păcate, concluzia la care am ajuns eu în tot acest timp este faptul că oamenii nu conștientizează și spun că nu mi se poate întâmpla. Am să vă spun un exemplu din viața mea. Cât mi-am desfășurat activitatea la Biroul Rutier mi-a fost dat să întâlnesc tot felul de situații. Tot felul de accidente care m-au marcat și care mi-au rămas în minte iar când ajungeam seara acasă și puneam capul pe pernă spuneam la fel: nu mi se poate întâmpla. Și uite că mi s-a întâmplat. Nu știu cum am putea ca societatea civilă să înțeleagă că pericole de acestea sunt la tot pasul, a spus Andrada Voicu, participant.

În organizarea evenimentului Atipic Beauty s-a implicat și mediul de afaceri ieșean.

Nivelul nostru de implicare trebuie să crească, nivelul de conștientizare, nivelul de empatie. Dramele, decesele pe străzile din România trebuie să lucrăm atât la drepturile la ceea ce militează Magda, Atipic Beauty și drepturi accidentelor rutiere și a persoanelor cu dizabilități cât și la a investi în educație”, a explicat Cristina Nichita, organizator.

Anul acesta, 13 modele vor urca pe scenă pentru a transmite mesajul: „Frumuseţea e în noi, nu în aparenţe!”.