Fructele si legumele cu pesticide au invadat pietele iesene

Cele mai consumate fructe şi legume conţin un numar mare de pesticide. O arată studiile experţilor în alimentaţie. Merele, piersicile, ardeii şi, mai nou, pepenii se află în topul produselor pentru care sunt folosite cantităţi mari de chimicale, care să le facă să crească mai repede sau să reziste mai mult la raft. In pietele iesene, cartofii, pepenii, rosiile si castravetii sunt in topul legumelor care contin cele mai multe pesticide.

O persoană care consumă fructe şi legume ajunge să ingereze chiar şi zece pesticide. Asta arată studiile. Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, o substanţă care este folosită pentru a proteja plantele şi care a fost autorizată şi la noi în ţară. Numai că, utilizată în cantităţi mari, acest pesticid are efecte grave asupra sănătăţii.

Gabriela Rusu – reporter TeleM Iași

„Daca pana acum ati considerat ca fructele si legumele din piete sunt sanatoase, ultimele masuratori realizate de specialisti arata exact contrariul. In pietele iesene, castravetii si rosiile sunt legumele ce contin cea mai mare cantitate de pesticide. Periodic, reprezentantii Ecopiata realizeaza testari pentru a vedea care este nivelul de concentratie al pesticidelor in fructele si legumele pe care le consumam.”

Iesenii sunt convinsi ca nu exista produse 100% naturale, insa spun ca inainte de a le consuma, le spala foarte bine cu apa sau bicarbonat de sodiu.

„Nu prea. Cam 10% din piata sunt sanatoase.

R: De ce?

C: Pentru ca nu vin producatorii locali.

R: Pai si credeti ca locali nu le stropesc cu pesticide?

C: Nu stiu de astea. Probabil le stropesc.” a spus un iesean

„Cum sa va spun eu. Sunt si nu prea. Ma uit si eu, care scrie ca e de gradina, care e mai de la tarani… dar toate sunt aduse de pe la turci, m-am saturat de ele.

R: Dar daca sunt de la tarani, nu credeti ca le stropesc cu pesticide?

C: Nu pot fi sigur pentru ca nu stiu, nu am de unde sa cunosc. Dupa spalat, dupa pregatit, dupa cum le mananc, le gust, le servesc, nu pot sa mi dau seama daca este pesticidata, tratata chimical sau e crescuta cu ingrasaminte chimicale.

R: Dar credeti ca sunt mai sanatoase decat astea din supermarketuri?

C: Astea DA! Pai acolo sunt aduse toate numai din afara.” a spus un iesean

Reprezentanții Ecopiața au inceput de o luna si jumatate controalele in piete si monitorizeaza atent nivelul de pesticide din legume si fructe.

Radu Botez – director Ecopiața

„Testarile le-am inceput cu o luna si jumatate in urma. Am dorit sa facem o comparatie intre produsele care se vand in piata si cele din  supermarketuri.”

„Am constata la limita curios, la cartofi. Pana acum nu am facut acest lucru, iarasi aici valorile sunt la limita. Nu sunt valori mult depasite care sa necesite o anumita interventie eventual a Directiei sanitar veterinare dar sunt valori la limita.”

Testarile pentru determinarea cantitatiilor de pesticide din produse vor continua si in perioada urmatoare, in pietele din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *