Frigul, un pericol pentru sănătate

frig

Frigul poate reprezenta un adevarat pericol pentru sanatate. O protectie corespunzatoare ne poate feri de degeraturi, sinusuri inflamate, pneumonie sau soc termic.

Specialistii ne spun cum putem supravietui in sezonul rece pe strada, in masina si acasa. Ne atentioneaza ca temperatura corpului trebuie sa aiba 37 de grade. In stituatia in care temperatura corpului scade cu doua grade, poate duce la hipotermie, iar daca scade cu 10, poate provoca chiar decesul.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta

Hipotermia este un ucigas tacut si aproape jumatate din cazurile de hipotermie pe care le-am tratat la spitalul Clinic de Urgenta Nicolae Oblu eralu legate de consumul de alcool. Nu va este prieten in aceasta perioada si insist pe acest lucru, pentru ca vasodilatatia duce la pierderi de caldura, iar pe de alta parte nu puteti aprecia corect pericolul si va puteti rataci noaptea in frig, in viscol, va puteti accidenta si ramaneti victima sigura a frigului.

In zilele cu temperaturi extrem de scazute, specialistii ne recomanda sa evitam deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, sa respectam regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor, sa ne imbracam corespunzator si sa consumam alimente bogate in proteine, fructe si legume.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta

Imbracati-va corespunzator, imbracaminte confortabila care sa va acopere fata, extremitatile, mainile. Sa stiti ca cele mai bune manusi sunt cele cu un singur deget, cele de pe vremea bunicii cu care puteti sa asigurati mobilitatea corespunzatoare. Incercati ca incaltamintea sa fie lejera, confortabila,  sa asigure circulatia in acea zona si sa fie impermeabila.

Incercati macar sa evitati deplasarea la primele ore ale diminetii sau seara tarziu cand este foarte, foarte frig si alternati deplasarile in spatii deschise, cu macar cateva minute de incalzire in magazine, in gari, in institutii publice in asa fel incat sa nu fiti expus foarte mult timp la temperaturi scazute.

De asemenea, in aceasta perioada e recomandat sa se acorde o atentie speciala copiilor, care nu trebuie lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate sau sa fie transportati pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta

Atentie la copii, nu-i lasati singuri in masina, au fost cazuri grave pe care le-am trata aici pentru ca parintii i-au uitat mai mult de jumatate de ora in masina. S-ar putea sa devina riscant pentru cei mici, iar pe de alta parte, tineti cont atunci cand plecatila drum lung, sa aveti pliniul facut la masina, poate asigura incalzirea macar pentru o zi, tinand cont ca media de consum este suficient de redusa si aveti caldura in masina, iar pe de alta parte sa aveti medicamentatia necesara pentru o perioada mai indelungata.

Sa-i sunati pe cei varstnici, sa vedeti ca sunt in regula, ca sursele de caldura din apartament sunt verificate si folosite corespunzator tocmai pentru a nu se ajunge la alte tipuri de tragedii, in contextul acestor temperaturi extrem de scazute.

Pentru fiecare scadere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub pragul de inghet, creste riscul de infarct miocardic cu 2%. Medicii spun ca orice durere precordiala, osteoarticulara, fenomenele respiratorii si chiar digestive pot fi semne de infarct, la aceste temperaturi scazute.