Frica in Ucraina din cauza alegerilor de peste Ocean. O victorie a republicanilor ar putea reduce ajutoarele pentru Kiev

Washingtonul face presiuni asupra Europei pentru a crește cheltuielile de apărare. Unii republicani promit să reducă ajutorul acordat Ucrainei dacă vor castiga alegerile. Europa se trezește cu o realitate tulburătoare: își poate pierde în curând binefăcătorul NATO din Ucraina. 

Cu conservatorii gata să castige la viitoarele alegeri din SUA, cel mai generos donator al NATO pentru efortul de război al Ucrainei poate fi mai putin darnic în 2023 existand momentan un decalaj enorm intre ajutorul american și cel european.

Potrivit Politico, in Europa au loc conversații dure despre refacerea stocurilor militare în scădere si finanțarea simultana pentru reconstrucția Ucrainei.  Tim Burchett, un republican din Tennessee care face parte din Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei, sustine ca Europa „trebuie să înceapă să abordeze problema în propria curte înainte de a ne cere mai multă implicare”. 

În timp ce guvernele europene și-au deschis portofelele și stocurile militare către Ucraina la niveluri record, asistența militară acordată de Washington la Kiev depășește mult eforturile Europei. Este o diferență pe care republicanii doresc să o sublinieze, deoarece susțin că războiul Rusiei în Ucraina este o amenințare mult mai mare pentru Europa decât pentru SUA.

„Este oribil ceea ce fac rușii”, a adăugat Burchett, dar a spus că vede China și cartelurile de droguri ca fiind „mai amenințătoare pentru Statele Unite ale Americii decât ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

Republicanii urmăresc sondajele, care arată că tot mai multi americani spun că SUA oferă prea mult sprijin Ucrainei. Cifra a crescut de la 7% în martie la 20% în septembrie, potrivit unui sondaj Pew Research Center. Și acum este de 32 la sută în rândul alegătorilor de înclinație republicană. 

Așadar, în timp ce președintele Joe Biden continuă să ceară Congresului să aprobe mai multe pachete de ajutor pentru Ucraina, observatorii spun că ar putea exista mai mult scepticism în următoarele luni. 

„Devine din ce în ce mai greu pentru că sentimentul este că facem totul, iar europenii nu”, a spus Max Bergmann, directorul Programului Europa la Centrul de Studii Strategice și Internaționale. 

Europarlamentarul polonez Witold Waszczykowski, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe, a spus într-un e-mail că nu se așteaptă ca un Congres dominat de republicani să schimbe politica Ucrainei – îndemnând în același timp Washington să pună mai multă presiune asupra Europei. 

„Polonia și alte țări din flancul estic nu pot convinge suficient europenii să susțină Ucraina”, a spus Waszczykowski, membru al partidului conservator de guvernământ Lege și Justiție.  

„Mirosul de liniște și așteptările de a reveni la afaceri ca de obicei cu Rusia domină în capitalele europene și în instituțiile europene”, a mai spus Witold Waszczykowski.