Franța, Italia și România insistă pe stabilirea unui plafon maxim de preț al gazului european

magistrala-gaze

Pentru a veni în ajutorul consumatorilor de energie, Franța, Italia, România și alte state membre ale UE fac presiuni în vederea stabilirii unui plafon la nivelul întregii UE pentru prețul gazelor, transmite Euronews.

Cu toate acestea, ele se confruntă cu opoziția unor țări precum Olanda și Germania, care se tem că furnizorii ar putea să își vândă gazele naturale în altă parte.

Comisia Europeană propune o plafonare temporară a prețului și mai propune ca membrii UE să își unească forțele pentru a cumpăra împreună gaze, reducând astfel prețul.

În cazul în care miniștrii energiei nu vor reuși să ajungă la un acord săptămâna viitoare, șefii de guvern vor trebui să găsească o soluție la summitul din 15 decembrie.

„Problema este că prețurile la benzină cresc vertiginos, la un moment dat nu mai poți ține pasul. Acum plătesc 1.400 de euro pe lună, în curând ar putea fi 12.000 sau 13.000 de euro: aceasta este prognoza pentru luna noiembrie și este imposibil să continuăm așa”, a spus Jack Van Roon, brutar.

În urmă cu câteva zile, guvernul olandez a decis să ofere împrumuturi cu costuri reduse brutarilor care doresc să înlocuiască cuptoarele pe gaz cu cele electrice, însă aceasta nu este o soluție pentru cei din industrie.

„Desigur, este posibil să trecem la electricitate, dar există un timp de așteptare pentru cablurile (de pe stradă) de aproximativ doi ani și jumătate.

Eram deja ocupați cu încercarea de a obține noi cuptoare, dar ar fi o investiție de jumătate de milion de euro, ceea ce provoacă prea multă nesiguranță, în comparație cu ultimii 17 ani de muncă”.

Pentru a evita închiderea întreprinderilor dependente de energie, UE ar putea crește din nou sprijinul acordat consumatorilor de gaze și electricitate.

De la începutul crizei energetice (septembrie 2021), aproape 600 de miliarde de euro au fost alocate în țările UE pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de creșterea costurilor energiei.

Brutarii europeni au de suferit, costurile de producție în creștere devin un coșmar: fie că este vorba de brutăria locală de familie de după colț sau de o brutărie industrială uriașă, facturile care cresc vertiginos reprezintă o amenințare existențială.