Franta îngheață prețurile la electricitate și gaze

gaz electricitate energie

Franța va îngheța prețurile la gazele naturale și la electricitate pe fondul creșterii costurilor energiei în Europa, a anunțat prim-ministrul Jean Castex.

„Vom îngheța, vom îngheța. Nu vor mai exista creșteri ale prețului gazului”, a declarat joi seară premierul.

Castex a spus că se aștepta ca prețurile la gaz să continue să crească cu aproximativ 30% până la sfârșitul anului, dar a menționat că francezii nu vor vedea aceste creșteri pe facturile lor.

În schimb, creșterea cu 12,6% a regulatorului energetic la prețurile gazelor naturale, care a intrat în vigoare vineri, va rămâne în vigoare.

Prețurile la electricitate vor fi, de asemenea, înghețate, deși ar putea fi necesară o creștere în 2022: „Vom limita creșterea prețurilor la electricitate la 4%”, a adăugat Castex

Vor fi luate mai multe măsuri pentru a aborda criza, inclusiv bonuri de energie pentru 6 milioane de gospodării care au nevoie de ajutor pentru a-și plăti facturile.

Creșterea prețurilor gazelor naturale este legată atât de problemele cererii, cât și de cele din aprovizionare în Europa, după o iarnă lungă anul trecut.

Cererea a crescut brusc pe tot globul, pe măsură ce țările părăsesc blocajul și își repornesc economiile.

Parlamentarii opoziției s-au grăbit să critice guvernul, socialistul Stéphane Troussel spunând FranceInfo că măsurile au fost „prea mici, prea târziu”.

Jean-Luc Melenchon, fondatorul extremei stângi La France Insoumise, a scris pe Twitter: „Planul lui Castex împotriva creșterii prețurilor este simplu: îi dai ceasul și el îți dă timpul. Plătești în avans, iar mai târziu vei plăti la fel. „