Franta decide miercuri daca il extradeaza in Romania pe Printul Paul. Lambrino: „Am incredere in Franta ca ma scoate din acest cosmar”

O curte de apel din Paris va decide miercuri soarta lui Paul Lambrino, cunoscut sub numele de Paul al Romaniei, anunta Euronews. El a fost condamnat la un an de inchisoare in dosarul restituirii ilegale a unor mari terenuri in nordul Bucurestiului.

In decembrie 2020, Lambrino a fost condamnat in apel de catre Inalta Curte de Casatie a Romaniei la 3 ani si 4 luni de inchisoare pentru trafic de influenta, spalare de bani si dare de mita.

El a fost acuzat ca, intre 2006 si 2013, a colaborat cu o banda de infractori pentru a recupera proprietati pe care le pretindea ca mostenitor al familiei regale romanesti, printre care padurea Snagov si ferma Baneasa. In total, 18 persoane au fost condamnate in acel dosar. Procurorii, care au declarat ca Lambrino nu avea niciun drept asupra proprietatilor, au estimat ca prejudiciul adus statului a fost de aproximativ 145 de milioane de euro.

„Printul” fugar, in varsta de 76 de ani, a fost arestat in Franta in iunie 2022, dupa ce a fugit din tara sa in urma sentintei.

„Nu am facut nimic ilegal sau incorect, am incredere in Franta sa ma scoata din acest cosmar”, a declarat el, in octombrie. „Sunt acuzat pentru ca sunt considerat mostenitorul bunicului meu”.

Tatal lui Lambrino, Carol Mircea Grigore, a luptat  pentru a fi recunoscut ca mostenitor legitim al lui Carol al II-lea, rege al Romaniei din 1930 pana la abdicarea sa in 1940 in favoarea fiului sau mai mic, Mihai. Tatal lui Lambrino a fost considerat nelegitim.

Intreaga familie regala romana a fost alungata din tara in 1947, cand tara a fost preluata de comunisti, iar proprietatile lor au fost confiscate.

Carol Mircea Grigore a obtinut recunoasterea ca fiu al lui Carol al II-lea in Portugalia, unde a locuit, in 1955, apoi in Franta in 1963 si in Romania in 2012. Fiul sau, Lambrino, are nationalitati franceza, britanica si romana. El s-a mutat  sa traiasca in Romania in anii 1990, dar nu a fost niciodata recunoscut ca facand parte din familia regala de catre unchiul sau, Mihai, care a murit in 2017.

Lambrino sustine ca este persecutat din punct de vedere juridic din cauza faptului ca revendica mostenirea familiei sale.

„Este imposibil”, a declarat avocatul sau, Laurent Pasquet-Marinacce, in fata tribunalului francez, „sa facem abstractie de ceea ce reprezinta pentru sistemul romanesc, avand in vedere istoria sa”.

„Faptele care au dus la condamnarea sa sunt direct legate de statutul de mostenitor regal pe care il invoca”, a adaugat avocatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *