Franța a blocat activele oligarhilor ruși în valoare de 850 de milioane euro

aGFzaD05Yzk0M2JlYjA5N2Q1YTY5Yjc1ZTc0OGU5YWQ0MWZjNA==.thumb

foto: Profimedia

Franța a blocat activele care aparțin oligarhior ruși: iahturi, apartamente, conturi bancare, în valoare de 850 milioane de eruo, a transmis ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno le Maire.

„Am blocat conturi ale persoanelor fizice, linii de credit în Franţa, în instituţiile financiare franceze, în valoare de 150 de milioane de euro”, a declarat Bruno Le Maire cu prilejul emisiunii radiotelevizate Grand Jury RTL/Le Figaro/LCI. În plus, „am blocat proprietăţi imobiliare de pe teritoriul francez în valoare de 539 milioane de euro, sub forma a aproximativ 30 de proprietăţi sau apartamente şi de asemenea am blocat două iahturi în valoare de 150 de milioane de euro. În total, vorbim de bunuri şi active ale oligarhilor ruşi în valoare de aproape 850 de milioane de euro, care au fost blocate pe teritoriul francez”, a adăugat oficialul francez.

Măsura îi împedică pe proprietari să le utilizeze, revândă sau valorifice, dar nu devin bun al statului francez deoarece nu există o infracțiune.

Ţările occidentale au impus sancţiuni fără precedent companiilor şi sistemului financiar rusesc, după invadarea Ucrainei la data de 24 februarie, în urma a ceea ce oficialii de la Moscova numesc o „operaţiune militară specială”. Sancţiunile care au vizat în special rezervele valutare ale Rusiei deţinute peste hotare au devenit cea mai dureroasă măsură pentru economia rusească.

Săptămâna trecută, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov a declarat în mod public că sancţiunile internaţionale au îngheţat aproape 300 de miliarde din rezervele în aur şi valută ale Rusiei, în valoare de 640 de miliarde de dolari.